Błyskawiczna babka kisielowa

babka kisielowa

Babka jak to babka nie jest to jakieś wyszukane ciasto, ale ta w swojej prostocie naprawdę zachwyca. Po pierwsze tym, że jak na babkę jest stosunkowo pulchna, a to dość istotny szczegół. Poza tym dodatek kisieli sprawia, że dowolnie możemy zmieniać jej smak czy kolor. Moja jest o smaku pomarańczowy z dodatkiem skórki pomarańczowej. Bardzo aromatyczna, aż pachniało w całym domu. Dodając kisiele cytrynowe i np. skórkę z otartej cytryny uzyskacie cytrynową, a idąc tym torem zmieniając smak kisielu zmienicie smak i kolor ciasta. Polecam to ciasto, które nie potrzebuje specjalnych okazji, a jest tak smaczne, że sprawdzi się również na stole wielkanocnym.

Składniki:

  • 3 kisiele pomarańczowe z cukrem lub o innym smaku (jeśli macie kisiel bez cukru, to nieco więcej trzeba użyć do ciasta).
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru ( szklanka = 250 ml)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ponadto: cukier puder do oprószenia, lukier lub rozpuszczona czekolada oraz odrobina tłuszczu i bułki tartej lub kaszki mannej do wysmarowania i wysypania foremki, keksówki o długości 25 cm.

babka kisielowa

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich sztywną pianę, odstawić na później. Do żółtek dodać cukier, mleko, masło i zmiksować do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, skórką i kisielami. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać sztywną pianę i wmieszać ją delikatnie w ciasto szpatułką lub łyżką.

Masę przelać do wysmarowanej i wysypanej foremki. Piec w nagrzanym do 180° przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

babka kisielowa

Share Button

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *