Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe 3
Przepis na bułeczki dyniowe jest miksem kilku przepisów z internetu, z kilku zaczerpnęłam coś. Dlatego też piekąc te bułeczki, byłam trochę zaniepokojona czy będą tak smaczne jak założyłam. Na szczęście moje obawy okazały się płonne, bo bułeczki wyszły pyszne. W całym domu wspaniale pachniało ciastem. Polecam szczególnie te pieczone w keksówce z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy i odrobiny czekoladowych chipsów. Wyrosły na całą wysokość keksówki. A dzięki bakaliom były bardziej słodkie, cudownie puszyste, wprost rewelacyjne na podwieczorek lub drugie śniadanie. Pozostałe miały przypominać dynie, ale przez moją nieobecność wyrosły tak bardzo, że aż rozpłaszczyły się nieco na blaszce. Mimo to są równie smaczne, słodycz nie jest wyczuwalna, te są idealne na śniadanie. Polecam!
 
Składniki na; 20 bułek lub 12 i jedna keksówkę  albo 2 keksówki
  • 800 g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży świeżych lub 4,5 łyżeczki suchych lub 2 saszetki
    po 7 g suchych
  • 200 g puree z dyni
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka + 1 łyżka mleka
  • 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki czekoladowych chipsów, 3 łyżki kandyzowanej
    skórki cytrynowej lub pomarańczowej i kilka orzechów włoskich na ogonki dyni 🙂

 

 

Przygotowanie:
100 ml mleka podgrzać by było lekko ciepławe, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę maki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut by zaczyn
wyrósł.
Gdy zaczyn wyrośnie ręcznie lub przy użyciu robota wyrabiamy ciasto; zaczyn mieszamy z mąką, dodajemy sól, cukier, 2 jajka i puree. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać masło i dalej wyrabiać by było miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w naczyniu, przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy,dzielimy na dwie części – jedna trochę większa od drugiej. Keksówkę wykładamy
papierem do pieczenia. Mniejszą część ciasta dzielimy na 6-8 części w zależności od długości keksówki, formujemy kształt kuli i wkładamy do kesksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Większą blaszkę wykładamy papierem. Drugą połowę ciasta dzielimy na 12 części. Każdy kawałek formujemy na
kształt kuleczki, układamy na blaszce w odstępach, bułki mocno rosną, każdą nacinamy po bokach tworząc osiem nacięć. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.

Pozostałe jajko roztrzepujemy razem z łyżką mleka. Przed samym  pieczeniem smarujemy nim wszystkie bułki. Do bułek dyni wkładamy po kawałku orzecha. A bułeczki w keksówce oprószamy skórką i czekoladą. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Upieczone wyjąć i wystudzić na kratce.

Puree z dyni;
Umyć dynię, pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, włókna i taką nieobraną dynię włożyć do żaroodpornego naczynia  z pokrywką lub przykryć folią do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Do ciast i pieczywa można również wykorzystać gotowe, kupne puree.
Smacznego!
 
 
Share Button

2 Comments

Skomentuj Joanna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *