Bułeczki z twarogiem i jagodami

 Bułeczki z twarogiem i jagodami

Bułeczki z twarogiem i jagodami idealne są oczywiście w sezonie jagodowym, ale z powodzeniem jagody można zastąpić borówkami lub użyć mrożone owoce. Bułeczki są wyśmienite; słodkie, aromatyczne, pulchniutkie wprost idealne na śniadanie lub podwieczorek. Musicie je koniecznie wypróbować. U mnie cała zawartość blachy została zjedzona w jedne popołudnie. Rodzina stwierdziła, że lepszych w życiu nie jedli. 🙂

 Bułeczki z twarogiem i jagodami

Składniki na 15 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 100 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 200 g jagód/borówek mogą być mrożone
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać z cukrem i śmietaną.

 Bułeczki z twarogiem i jagodami

Przygotowanie:

Z drożdży zrobić zaczyn (1 łyżeczkę cukru połączyć z 1 łyżeczką mąki, drożdżami i połową letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.) Dodać pozostałe składniki, pod koniec dodając masło. Wyrobić dokładnie ciasto by było miękkie i plastyczne. Uformować z ciasta kulę i włożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć misę  ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30/40 cm. W trakcie wałkowania delikatnie podsypać mąką. Na powierzchni ciasta rozsmarować twaróg i rozsypać na całości jagody. Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż krótszego boku i pokroić na 15 równych części.

Blachę o wymiarach 28/43 wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć bułeczki na blasze ściętą powierzchnią do góry w mniej więcej centymetrowych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do ponownego wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż bułeczki będą mocno rumiane. Ciepłe polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Lukier: 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 – 3 łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny.

 Bułeczki z twarogiem i jagodami

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *