Chłopski garnek z dynią

To wspaniała potrawa jednogarnkowa, wprost idealna na syty i treściwy obiad, a nawet na ciepły andrzejkowy poczęstunek. Głównym składnikiem potrawy jest dynia, kapusta i kiełbasa, a samo danie można porównać do leczo, węgierskiego kociołka, a nawet bigosu. Chłopski garnek z dynią, jest dość ekonomiczny i z pewnością wystarczy na dwudniowy obiad dla 3-4 osobowej rodziny. Ponadto jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a nawet biorąc pod uwagę ilość to gotuje się bardzo szybko. Polecam.

chlopski-garnek-z-dynia-3

 

Składniki:

  • 1,5 kg obranej dyni pokrojonej w kostkę
  • 75 dag kiełbasy pokrojonej na półplasterki
  • mała główka poszatkowanej włoskiej kapusty około 50 dag
  • 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 duże marchwie pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w pół piórka
  • 6 ząbków czosnku, zmiażdżonych i drobno pokrojonych
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 1, 2 l wody
  • Przyprawy: 3 łyżeczki soli, ¼ płatków chili, 2 liście
    laurowe, 2 łyżeczki pasty curry

chlopski-garnek-z-dynia

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać olej tyle by pokrywał dno garnka i zeszklić cebulkę. Dodać kiełbasę, obsmażyć chwilę, dodać marchew, czosnek, ziarna chili i przesmażyć 2 minuty.

Zalać wodą, dodać kapustę, ziemniaki, posolić, dodać pastę curry, liście laurowe i dusić pod przykryciem 20 minut na niewielkiej mocy palnika. (Początkowo może wydać się mało wody, ale tyle w zupełności wystarczy bo warzywa puszczą sporo soku). Następnie dodać dynię i dusić kolejne 15 minut, po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i dusić ostatnie 5 minut. Chłopski garnek jest gotowy.

chlopski-garnek-z-dynia-2

Smacznego!

Ważna uwaga by nie gotować dłużej, by warzywa były miękkie, ale nie rozgotowane, szczególnie dynia. Gotowana za długo rozgotuje się całkowicie.

Chłopskigarnekzdynią5

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *