Ciasto Kinder country, bez pieczenia inspirowane batonikiem o tej samej nazwie- zdecydowanie najlepsze! Pewnie jesteście ciekawi dlaczego moje jest najlepsze, skoro w sieci jest całe mnóstwo przepisów na to ciasto. To prawda jest ich sporo i nawet pofatygowałam się by wypróbować. W taki właśnie sposób doszłam do wniosku, że jest zdecydowanie przesłodzone, aż mdlące. Połączenie mlecznej czekolady, miodowych płatków Kangus jest okropnie słodkie. Jak dla mnie za słodkie, a naprawdę lubię słodycze. To zmobilizowało mnie do zmodyfikowania tak przepisów, by powstało równie pyszne ciasto, owszem słodkie, ale nie przesłodzone. Udało się i to dzięki kilku trikom. Połączyłam mleczną czekoladę z gorzką, a płatki Kangus w mojej wersji są tylko dodatkiem. Podstawą jest ryż preparowany. Dzięki temu ciasto jest wprost wyśmienite, banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a moje proporcje sprawiają, że jest wprost idealne i znika dosłownie w 5 minut. Na urodzinach syna ledwo załapałam się na jeden mały kawałek. Dlatego z czystym sumieniem i Wam gorąco polecam. Ciasto Kinder country nadaje się na każdą okazję i zachwyca smakiem. 🙂
Składniki:
- 450 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- Około 100 g herbatników lub krakersów do wyłożenia foremki i przełożenia (użyłam krakersów)
- 2 tabliczki białej czekolady (200g)
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
- 2,5 szklanki ryżu preparowanego albo preparowanej pszenicy (ale uwaga niesłodzonej, nie kupujcie w miodzie czy z innymi słodkimi dodatkami)
- 2 szklanki płatków Kangus firmy Nestle
- tortownica o średnicy 23 cm
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej i wystudzić. Do 250 ml śmietanki, dodać serek i razem zmiksować do uzyskania kremu. Czubatą łyżkę kremu dodać do czekolady, wymieszać by ją zahartować i całość dodać do z powrotem do kremu. Zmiksować na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Krótko tylko do połączenia składników.
W dużej misce płatki wymieszać z ryżem przy użyciu łyżki. Około 4 szklanek (3 i 3/4) dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć ciasteczkami. Wyłożyć na nie masę kremową z ryżem i płatkami. Wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę ciasteczek.
Czekoladę gorzką i mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do wystudzenia. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno. I znowu czubatą łyżkę dodajemy do wystudzonej czekolady dla zahartowania. Mieszamy do połączenia. (Nie martwić się jeśli śmietanka rozpuści się w czekoladzie. Całość z powrotem dodać do czekolady i zmumifikować by składniki się połączyły i powstał gęsty krem. Krem czekoladowy wylać na ciasto, a na nim rozsypać pozostałe płatki.
Ciasto odstawić do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Pięknie zastygnie nie ma problemu z wyjęciem z tortownicy i krojeniem na kawałki.
Polecam i życzę smacznego 🙂
2 Comments