Ciasto marchewkowe – przepis nr 2

ciasto marchewkowe

Kolejne ciasto marchewkowe (przepis na ciasto marchewkowe r 1), tym razem przygotowane wg przepisu z angielskiej książki kucharskiej pt. „cupcakes and muffins”. Wprowadziłam do przepisu niewielkie zmiany, ale tylko w stosunku do kremu, ponieważ angielskie kremy są zdecydowanie zbyt słodkie. Po zamianach krem jest bardzo subtelny z wyczuwalną nutą pomarańczy. Samo ciasto jest bardzo wilgotne i dość korzenne w smaku, a jego wierzch wieńczą pieczone orzechy. Wygląda świetnie i tak samo smakuję. Polecam!

ciasto marchewkowe

Składniki na formę o rozmiarach 19/19 cm:

  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 175 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 6 łyżek słonecznikowego oleju
  • 190 g startej marchewki
  • 1 banan rozgnieciony widelcem
  • 30 g drobno posiekanych orzechów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto marchewkowe

Przygotowanie:

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.

Mąkę, przyprawy, sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. Jajka roztrzepać widelcem, dodać do mąki wraz z pozostałymi składnikami i ponownie wymieszać.

Ciasto przelać do foremki i wyrównać.

Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez 55 minut aż będzie mocno rumiane na wierzchu.

Wyjąć z piekarnika po upieczeniu ostawić do całkowitego wystygnięcia.

ciasto marchewkowe

Krem:

  • 100 g miękkiego masła
  • 270 g serka philadelphia lub inny serek śmietankowy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 170 g cukru pudru
  • garść orzechów drobno posiekanych do obsypania wierzchu

Przygotowanie:

Masło utrzeć na jasny puch mikserem. Dodać pozostałe składniki, poza orzechami i dokładnie zmiksować by uzyskać gładki aksamitny krem.

Ciasto przekroić w poprzek na dwa blaty, posmarować połową kremu. Przykryć blatem ciasta, na wierzch wyłożyć resztę kremu i obsypać orzechami. Można jeść. 😉

Smacznego 🙂

ciasto marchewkowe

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *