Dekorowane pierniki

pierniczki

Znajdziecie tu kolejny przepis na pierniki na podstawie, którego zostały przygotowane właśnie te, jest również łatwy jak poprzednie. Pierniczki są mięciutkie zaraz po upieczeniu, więc można zjeść je od razu. Później twardnieją i ponownie miękną po minimum 2-3 tygodniach leżakowania w puszcze. Poniżej zdjęcia moich wypieków. Być może któreś i Was zainspirują.

pierniczki

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru (pomieszać biały z
    brązowym lub sam biały)
  • 1 jajko
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przyprawy korzenne można zastąpić gotową przyprawą do pierników ale takie wydają mi się smaczniejsze.

Z ciastem postępujemy dokładnie jak wg innych przepisów na pierniki – patrz tutaj.

Więcej dekoracji tutaj.

pierniczki

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *