Drożdżówki z budyniem i owocami

Drożdżówki z budyniem i owocami

Drożdżówki z budyniem to chyba najsmaczniejsza wersja drożdżowych bułeczek. Mogłabym je jadać każdego dnia, a i Wam z pewnością posmakują. Bo przecież ciasto drożdżowe kochają chyba wszyscy? A z dodatkiem budyniu smakuje ono po prostu obłędnie. Dodatkowo wykorzystałam rabarbar, który idealnie dodaje kwaskową nutę, można użyć dowolnych owoców lub przygotować drożdżówki same z budyniem, a nawet z dodatkiem kruszonki. Przepis na drożdżówki jest już na blogu, ale przygotowałam je inaczej, mimo wykorzystania tego samego ciasta. Ciekawych zachęcam do porównania przepisu. 🙂

Drożdżówki z budyniem i owocami

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej + do podsypania
  • 130 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka letniego mleka
  • ¼ łyżeczka soli
  • 45 g drożdży

Ponadto:

  • 2 budynie waniliowe z cukrem, każdy na 0,5 l mleka
  • 650 ml mleka
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 gałązki rabarbaru

Drożdżówki z budyniem i owocami

Przygotowanie:

Drożdże rozrobić w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Jajka miksować z cukrem na puszysta masę, dodać wystudzone i rozpuszczone masło, sól i wyrośnięte drożdże.
Stopniowo dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto mikserem lub ręcznie do momentu, aż będzie odklejać się od dłoni.
Misę z ciastem nakryć czystym ręcznikiem i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

W międzyczasie ugotować budynie wg przepisu na opakowaniu ale korzystając z pomniejszonej ilości mleka i dodatkowo dosłodzone 1 łyżką cukru.

Rabarbar, umyć odciąć końcówki i pokroić na niewielką kostkę. Moje drożdżówki są na końcu oproszone cukrem pudrem ale można dodatkowo przygotować kruszonkę. Jak kto woli. Przepis na kruszonkę znajdziecie w mini drożdżówkach w linku na górze.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwile zagnieść, uformować z niego wałek i podzielić nożem na 12 plastrów. Każdy powinien mieć około 110 g. W dłoniach uformować kuleczki, delikatnie otoczyć je w mące i poukładać w odstępach na blasze. Drożdżówki mocno rosną i będą bardzo duże dlatego ja użyłam dwóch blach.

Dnem szklanki spłaszczyć drożdżowe bułeczki, tak mocno aż powstanie spore wgłębienie i wyższy brzeg dookoła.

Tak przygotowane odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do napuszenia. Napełnić zimnym budyniem, po dwie spore łyżki do każdej bułeczki. Na całą powierzchnię bułeczek nakładać rabarbar lub inne owoce. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut aż się lekko zrumienią. Oprószyć cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego 🙂

Drożdżówki z budyniem i owocami

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *