Fritters z ricotty – czyli włoskie naleśniki

fritters

Naleśniki prosto z Włoch – fritters z ricotty. Ta potrawa jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Naleśniki są bardzo pulchne i delikatne zarazem, łagodne, serowe z cytrynową nutką w połączeniu z pikantnym pomidorowo-grzybowym sosem smakują wyśmienicie. Wszystko banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Poleca!

Składniki dla 3 osób:
Ciasto na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1 opakowanie ricotty (250 g)
  • 1 cytryna
  • garść startego parmezanu lub innego sera (około 60g)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy do ciasta i dwie do smażenia
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Sos:

  • 30 g pieczarek lub innych grzybów
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki lub 300 g pasaty
  • 10 oliwek (u mnie zielone nadziewane chili)
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii lub łyżka suszonej
  • 1 papryka
  • sól i chili do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

fritters


Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu
Grzyby kroimy na drobne paski i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną paprykę i dalej smażymy, wszystko na średnim ogniu około 5 – 7 minut. Dalej kolejno pomidory, czosnek, bazylie i oliwki. Jeszcze 2 – 3 minutki smażymy, aż całość połączy się ze sobą i uzyska konsystencje sosu.

Do naleśników potrzebna nam miska i rózga by dobrze roztrzepać ciasto, można łyżką, ale tak jest wygodniej. Roztrzepujemy jajo z ricottą, dodajemy otartą na drobnej tarce skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i parmezan.

Składniki łączymy ze sobą po przez przemieszanie całości kilkakrotnie. Teraz dodajemy sok z cytryny, mąkę i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy by składniki się połączyły.

Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnie niewielkie placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Nakładamy na talerze i gotowe:) Jeżeli 3 placuszki z sosem to za dużo na jedna osobę to zawsze możemy nakarmić kogoś jeszcze:)

Smacznego   🙂

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *