Gofry budyniowe

gofry budyniowe

Gofry budyniowe, bajeczne w smaku, lekkie jak puch, delikatnie chrupiące z zewnątrz i banalnie proste w przygotowaniu. Ich smak jest nie do opisania, dla mojej rodziny są po prostu obłędnie pyszne. Dodatek budyniu sprawia, że są zdecydowanie delikatniejsze i bardziej puszyste. Poza tym budyń nadaje im wyjątkowy posmak. Gofry studzić najlepiej na kratce nigdy nie układać jeden na drugim, bo parując będą stawały się miękkie. Jeśli nie zjecie wszystkich na raz, zawsze można je sobie odgrzać w tosterze. Wciąż będą pyszne. Polecam, spróbujcie 😉  Na blogu bettypisze.pl znajdziecie również pyszne gofry na maślance.

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 budyń z cukrem 60 g (u mnie waniliowy)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka (żółtka osobno, a z białej i szczypty soli ubić pianę)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju (użyłam kokosowego, wcześniej rozpuściłam w mikrofalówce do płynnej konsystencji, oleje kokosowy jeszcze bardziej poprawia smak)

gofry budyniowe

Przygotowanie:

W misce umieścić wszystkie składniki poza pianą z białek. Wymieszać je dokładnie rózgą do połączenia i powstania gładkiej lejącej masy. W między czasie mocno nagrzać gofrownicę. Do ciasta dodać ubitą pianę, ponownie wymieszać rózgą, ale delikatnie. Smażyć gofry około 4 minut na rumiany kolor. Jednakże czas pieczenia w dużej mierze zależy od mocy gofrownicy. Gofry budyniowe powinny być puszyste w środku i chrupkie na zewenątrz o pięknym rumianym kolorze.

Podawać można je z ulubionymi składnikami albo z  konfiturą, owocami, cukrem pudrem lub z bitą śmietaną. Zachęcam również do eksperymentowania z goframi wielosmakowymi. Przepis tutaj.

Smacznego 😉

gofry budyniowe

Share Button

4 Comments

  1. phobosq
    Author

    Dobre te gofry, właśnie z żoną w środku nocy testujemy i znakomicie odpędzają bezsenność 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *