Gofry w kilku smakach

Dziś specjalnie na prośbę czytelniczki gofry. Każdy znajdzie coś dla siebie, bo przygotowałam z tego co akurat miałam pod ręką i wyszły w 4 smakach z płatkami migdałów, cynamonowe, waniliowe oraz z chipsami czekoladowymi. Jako dodatek bita śmietana, cukier puder i kawałki brzoskwiń. Pyszne, lekkie, idealne na leniwe śniadanie lub podwieczorek. Mniam takie wakacyjne danie.

Składniki na 10 sztuk: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i ½ szkl. mleka
  • 2 żółtka i białka oddzielone
  • 1/2 łyżeczki wanilii lub cukier waniliowy
  • 3 łyżki oleju

Ponadto:
W zależności na co macie ochotę:
Cukier puder, dżem, konfitura, miód, bita śmietana, migdały, chipsy czekoladowe, owoce.

Przygotowanie: 
Białka oddzielić od żółtek i ubić. Pozostałe składniki wymieszać mikserem, aż się połączą w jednolitą masę. Dodać ubitą na sztywno piane i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Piec w mocno rozgrzanej gofrownicy, aż będą pięknie rumiane i studzić na kratce lub jeść na ciepło – ja właśnie takie uwielbiam.

Podzieliłam ciasto do miseczek i do każdej dosypałam po łyżce inny dodatek. Do jednej cynamon, do drugiej czekoladę do kolejnej użyłam, aż 4 łyżek migdałów, 3 sztuki upiekłam klasycznych bez niczego. Do dekoracji użyłam bitej śmietany, brzoskwini i cukru pudru.

Uwaga:
Nie podaję czasu pieczenia gofrów bo zależy on od mocy gofrownicy. Najlepsze są takie, które mają minimum 1300 W – wówczas czas pieczenia wynosi 1-2 minuty. Gofrownice o słabej mocy pieką znacznie dłużej i wafel może nie być tak chrupiący jak powinien.

Smacznego

Share Button

One Comment

Skomentuj naleśnik Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *