Grillowane krewetki

 

grillowane krewetki

Betty gotuje

Orientalne, grillowane krewetki, to wspaniała przystawka, którą można przygotować o każdej porze roku. Latem na świeżym powietrzu lub zimą w piekarniku. Krewetki są po postu wyśmienite i z całą pewnością urozmaicą niejedne menu, podczas imprezy czy rodzinnego posiłku.

 

Składniki:

  •   obrane krewetki królewskie (ilość w zalezności od potrzeb)
  •   kolorowa papryka
  •   olej roślinny
  •   3-4 ząbki czosnku
  •   łyżeczka płatków chilli
  •   łyżka świeżej kolendry
  •   limonka
  •   sól
  •   patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
  •   tacki do grilla Jan Niezbędny

W miseczce wymieszaj olej, sól, płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw je na godzinę do lodówki.

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki zarumieniły się z każdej strony.

Smacznego 😉

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *