Guacamole – meksykańska salsa

Guacamole 1

Guacamole – to rodzaj meksykańskiej salsy przyrządzonej na bazie awokado.

Przyznam się szczerze, że dopiero mniej więcej od kilku lat rozsmakowałam się w awokado. A to dzięki temu, że w Anglii jest bardzo popularne i właściwie wszędzie można znaleźć rożne przekąski z jego udziałem. Nawet standardem w kinie jest guacamole z nachosami. Guacamole jest banalnie proste w przygotowaniu, a można wykorzystać je do wielu potraw. Szczególnie polecam jako pastę do kanapek, oczywiście z nachosami, z tortillą, z łososiem i do sałatek. Trzeba również dodać, że guacamole różnią się miedzy sobą tak jak w Polsce bigos. W zależności kto go przygotowuje, będzie inny.

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki, ewentualnie cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli lub dymki
  • 1 strąk papryczki chili, ewentualnie szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry, ewentualnie pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • połowa dużego pomidora bez pulpy, soku i nasion

Uwaga:

Podałam zamienniki na wypadek gdyby ktoś nie lubił np. kolendry lub miał problem z dostępnością jakiegoś składnika.

Przygotowanie:

Awokado, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, zostawiając odrobinę większych kawałków. Dodać sok z limonki, sól, cebulę, drobno posiekaną paprykę, kolendrę, odrobinę pieprzu i całość wymieszać.

Pomidora pokroić również w drobną kosteczkę, ale dodać go dopiero przed podaniem i wymieszać z pastą. To ważne by nie rozwodnił guacamole. Ja dodałam od razu, bo natychmiast je zjedliśmy. 🙂

Smacznego 🙂

Polecam również surówkę ze szpinaku z awokado.

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *