Halloweenowe paluchy

Halloweenowe paluchy, a może paluchy czarownicy jak wolicie?

Pyszne, kruche ciasteczka o koszmarnym wyglądzie, za to fantastycznym, orzechowym smaku i migdałowych pazurkach. Wymarzone na imprezę z poczuciem humoru. Nie tylko dzieciaki będą miały nie lada ubaw, a wszyscy będą rozkoszować się ich smakiem. Wykonanie ciasteczek jest proste i można zachęcić pociechy do ich formowania, tym bardziej, że jest ich całkiem sporo. Polecam!

halloweenowepaluchy3
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła albo margaryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 140 g włoskich orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

halloweenowepaluchy

Ponadto:

200 g obranych migdałów w całości na pazurki

Przygotowanie:
Zaczynamy od zmielenia orzechów, następnie ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w foli wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie zaczynamy zabawę, może z maluchami? Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kulamy małe wałeczki formując paluchy, umieszczamy migdał w miejscu paznokcia i układamy ciastka na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 10 -12 minut. Dla urozmaicenia część ciasta można przeznaczyć na formowanie innych wzorów niż tylko same paluchy.
Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *