Jajecznica w zdrowszym wydaniu

jajecznica

Jajecznica to danie wszystkim znane i chyba każdy potrafi ją przyrządzić wg własnych preferencji. Ja chciałabym zaproponować Wam jajecznicę, która pewnie nie specjalnie różni się od zwyczajnej, dobrze Wam znanej. Jest jak każda pełnowartościowym posiłkiem idealnym na śniadanie. Z tą różnicą, że usmażyłam ją na oleju kokosowym, a zamiast wędzonki czy kiełbasy dodałam papryczkę i dymkę. Wszyło znakomicie, pysznie i aromatycznie. Wersja nieco mniej kaloryczna no i dla każdego. Polecam

jajecznica

Składniki na 3-4 osoby:

  • 10 dużych jajek
  • kilka gałązek dymki
  • 1 czerwona lub pomarańczowa papryka
  • około 8 g oleju kokosowego
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki wody

Na patelni rozgrzać i rozpuścić olej i przez chwilę zeszklić drobno pokrojoną dymkę i paprykę. W tym czasie jajka wbić do miseczki, dodać wodę i dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą. Smażyć co jakiś czas mieszając do preferowanej konsystencji. Dodatek wody zdecydowanie poprawia smak jajecznicy, bo w efekcie końcowym nie jest ona tak zbrylona i sucha.

Smacznego 😉

jajecznica

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *