Jogurtowy sernik karmelowy z polewą czekoladową

Jogurtowy sernik karmelowy 2

Ten sernik to prawdziwy hit w moim domu. Odkąd pierwszy raz zrobiłam sernik jogurtowy, a było to chyba ze dwa lata temu, to przyznam, że teraz głównie wypiekam takie serniki. Oczywiście nadaje im różne smaki.  Od tradycyjnych serników z twarogu różni je przede wszystkim to, że są o wiele lżejsze i nie takie zbite. Poza tym są bardziej wilgotne, a ich konsystencja jest nieco kremowa. Jak dla mnie to same zalety. A ten sernik połączony z masą krówkową na ciasteczkowym kruchym spodzie jest po prostu obłędny w smaku. W żaden sposób nie można mu się oprzeć, no i ta polewa, wieńcząca wierzch ciasta, po prostu niebo w gębie. Koniecznie musicie spróbować, polecam!

Jogurtowy sernik karmelowy

Ciasteczkowy spód

  • 250 g ciasteczek digestive w czekoladzie lub zwykłych
  • 80 g rozpuszczonego masła

Ciastka zmiksować do otrzymania proszku, dodać rozpuszczone masło i miksować do momentu uzyskania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę ciasteczkową i dokładnie wyrównać na całym spodzie. Odstawić do lodówki do czasu przygotowania jogurtowej masy.

Ponieważ masa serowa zajęła mi całą tortownicę, a większej nie mam, więc w obawie by nie wykipiała podczas pieczenia (bo jednak sernik zawsze troszkę rośnie) postanowiłam wydłużyć jej wysokość folią aluminiową. To samo proponuję państwu lub użycie większej tortownicy. zwiększenie wysokości formy jest bardzo proste. Wystarczy boki formy wysmarować nieco jakimś tłuszczem, (by lepiej przylegała) i do tego  tłuszczu przyłożyć folie aluminiową o kilka centymetrów wyższą niż tortownica. Następnie wlać jogurtową masę.

Jogurtowy sernik karmelowy 4

 Masa jogurtowa

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 kg jogurtu (miałam z wiaderka, nie może być o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Żółtka oddzielić od białek, zmiksować je z masą kajmakową, krótko tylko tyle by składniki się połączyły. Dodać jogurt, proszek budyniowy i ponownie krótko zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.

Do masy jogurtowej dodać kandyzowaną skórkę i ubitą pianę. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

Przelać masę na ciasteczkowy spód i lekko wyrównać.

Wstawić ciasto do nagrzanego do 165°C piekarnika i piec 80 minut. Sernik będzie dodatkowo zwilżany parą wodną, dlatego na półkę pod ciastem lub na dół piekarnika należy wstawić blachę z gorącą wodą.

Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Jeśli jeszcze nie jest należy dopiec ciasto jeszcze 10-15 minut. Wystudzić całkowicie w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dlatego serniki najlepiej jest piec dzień wcześniej.

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 30 g ciemnej, gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczkia masła

Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką (tzn. podgrzewać aż do rozpuszczenia w missce postawionej na garnku z gorącą wodą. Gorąca para będzie rozpuszczać czekoladę). Wymieszać do połączenia składników gdy zacznie odrobinę tężeć wylać na zimny sernik.

Ciemna czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej tym razem w raz z masłem. Wymieszać do połączenia składników. Wlać do woreczka. Odciąć w woreczku rożek by powstała maleńka dziurka wielkości łebka od szpilki. Namalować czekoladą spiralę (ślimaka). Zaczynając od środka zataczając coraz to większe koła aż do samej zewnętrznej krawędzi.

Następnie wykałaczką przeciągnąć linie na przemiennie w odstępach około 3 cm. Raz od środka na zewnątrz, a potem od zewnątrz do środka i tak w kółko. Tak powstanie dekoracja na serniku. Czekolada szybko zastyga, więc już wkrótce będzie się można częstować.

Smacznego 🙂

Jogurtowy sernik karmelowy 3

Share Button

2 Comments

    • Betty
      Author

      Witam 🙂 Może być również grecki. Tylko żeby nie był low fat – o niskiej zawartości tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *