Karkówka – wieprzowina po chińsku

 Karkówka po chińsku 1

Uwielbiam w kuchni odkrywać przeróżne zakątki. Dziś u mnie karkówka, ale można ją zastąpić inną częścią prosiaczka. Przygotuje ją od razu z ziemniakami by mieć gotowy obiad, ale smak będzie całkowicie odzwierciedlał chińszczyznę. W kuchni chińskiej odnalazłam naprawdę ogromny bukiet smaków i kolorowych potraw, ma wszystko to co lubię, jest delikatna, słodkawa, a zarazem pikantna. Zachęcam do spróbowania – warto! Polecam również żeberka po chińsku.

karkówka po chińsku 2

Składniki dla 3-4 osób:

  • 6 ziemniaków dokładnie wyszorowanych
  • 6 plastrów karkówki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu tabasco
  • 2 łyżki sproszkowanego imbiru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 ząbki czosnku – drobniutkie posiekane
  • 1/2 szklanki sosu hoisin – zwany chińskim sosem barbecue, można w tym daniu spróbować go zastąpić pikantnym ketchupem
  • 1 łyżeczka achiote – przyprawa nadaje piękny czerwony kolor, można zamiennie użyć barwnika spożywczego lub pozostać przy naturalnym kolorze mięsa
Karkówka po chińsku

Przygotowanie:

  1. Czyste ziemniaki i pokrojoną na plastry karkówkę układamy w żaroodpornym naczyniu.
  2. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w naczyniu i mieszamy do uzyskania jednolitej marynaty.
  3. Polewamy mięso marynatą, zakrywamy naczynie z mięsem folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie robimy 2-3 dziurki w foli i wstawiamy naczynie do nagrzanego do 190 C piekarnika na 45 minut.
  5. Ściągamy folię i pieczemy kolejne 25 minut by mięso i ziemniaki nabrały ładnego rumianego koloru
  6. Pozostały sos można zagęścić dodając odrobinę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, po czym doprowadzić na chwilę do wrzenia.
Smacznego 😉
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *