Pyszne ciasto z kategorii słodkie – bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników
Ciasto składa jest 3 warstw 2 kokosowych i czekoladowej. Każda z warstw przełożona jest herbatnikami. Dodatkowo wierzch zdobią wiórki kokosowe. Ciasto jest dość słodkie ale nie przesłodzone ponieważ w całości jest na bazie budyniu domowej roboty z dodatkiem czekolady. Dobrze smakuje i wygląda kusząco. Polecam!
Składniki:
- ok. 400 g herbatników
- 100 g ciemnej czekolady lub mlecznej (zależnie jaką bardziej lubicie)
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g wiórków koksowych
1 szklanka = 250 ml
Ponadto do ozdoby czekoladki, ale nie jest to konieczne
Kokosowy 3 Bit Przygotowanie
1, 5 szklanki mleka zagotować razem z cukrem i wanilią. A w pozostałym mleku wymieszać dokładnie mąkę z żółtkami. Dokładnie by nie było grudek.
Do gotującego się mleka wlać zawiesinę z mąki i żółtek. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około minuty aż budyń mocno zgęstnieje. Zdjąć z kuchenki przełożyć 1/3 budyniu do osobnego naczynia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z 1/3 budyniu i dokładnie wymieszać. Obie miseczki z budyniem odstawić do ostygnięcia. By przyspieszyć ten proces można włożyć je do lodówki. Ale dopiero kiedy już nie będzie taki gorący i całkowicie przestanie parować.
Miękkie masło utrzeć mikserem aż się zrobi puszyste i białe. Odłożyć 1/3 masła do osobnego naczynia. Do pozostałego masła dodać stopniowo łyżka po łyżce jasny, zimny budyń miksując by uzyskać budyniowy krem. (Nie miksujemy budyniu z masłem długo, tylko tyle by składniki sie połączyły, a krem był gładki.) Do kremu dodać połowę wiórków kokosowych . Całość wymieszać łyżką
1/3 odłożonego masła połączyć z czekoladowym budyniem. Dokładnie tak samo wcześniej. (Do kremu czekoladowego nie dodawać wiórek!)
Formę 20/20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatnik, jeden przy drugim wypełniając całe dno. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu kokosowego. Wyrównać powierzchnię, ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na niej rozsmarować krem czekoladowy.
Ponownie rozłożyć herbatniki i posmarować ostatnią warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi. Lekko docisnąć. Najlepiej przykryć ciasto folią spożywczą z wierzchu (by nie przeszło zapachami z lodówki). Odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc by herbatniki dobrze zmiękły. Wówczas ciasto będzie się ładnie kroić.
Bardzo zabiegani mogą uprościć sobie to ciasto gotując 2 budynie waniliowe w 500 ml mleka. Po ostygnięciu, utrzeć z masłem. Dalej postępować jak w przepisie.
Smacznego 🙂
Tradycyjne 3 Bit
Jest na wierzchu z bitą śmietaną i kajmakiem ja zrezygnowałam z tych składników, by już go bardziej nie przesładzać. Ale oczywiście można budyń podzielić na 2 części. Rozsmarować kokosowy krem na dole, czekolady w środku, a na wierzch przygotowywać bitą śmietanę. Tym sposobem podpowiedziałam kolejny pomysł 🙂
One Comment