Kolorowa sałatka z bekonem

Sałatka

Łatwa i pyszna sałatka z bekonem

Podstawą sałatki jest sałata lodowa z dodatkiem czerwonej papryki, odrobiny mięsistego pomidora i dymki. Całość łączy pyszny sos. Na końcu doszedł ser i bekon (wymiennie może być chudy boczek). Finałowe składniki sprawiły, że sałatka jest oryginalna, sycąca i wyjątkowo pyszna. Kąski chrupiącego, słonego bekonu niesamowicie wyróżniają się z warzyw. To jest po prostu mega smaczne. Pierwotnie chciałam zrobić sałatkę Cezar, ale gdy zaczęłam dodawać składniki wyszła dość bogata sałatka. Latem spokojnie można ją podać jako samodzielny posiłek, ale w chłodniejsze dni gdy lubimy zjeść nieco więcej, będzie świetnie pasowała na kolacje, a nawet uatrakcyjni kolacje z przyjaciółmi. Polecam!

 

Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duży pomidor
  • pęczek dymki
  • 150 g pomarańczowego sera w kawałku
  • 300 g bekonu lub boczku

Sos:

  • 100 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki na sos wymieszać i doprawić do smaku szczypta soli i pieprzu.

Sałatka

 

Przygotowanie:

Sałatę porwać na strzępy opłukać odsączyć wrzucić do miski. Pomidora pokroić na cieniutkie ćwiarteczki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, opłukać i pokroić w paseczki. Dodać drobno posiekaną dymkę. Warzywa wymieszać z sosem.

Boczek pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż będzie chrupiący. Jeśli jest bardzo chudy dodać łyżkę oliwy. Następnie zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Se pokroić w kosteczkę.

Na wierzchu sałatki rozsypać ser i wystudzony chrupiący boczek. Można podać na stół.

Smacznego 🙂

Sałatka

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *