Kruche ciasto z pianką i owocami

Kruche ciasto z owocami

Wspaniałe ciasto z pyszną budyniową pianką i malinami. Sezon na świeże, tanie owoce jeszcze daleko przed nami i dobrze bo tym razem możemy wykorzystać mrożonkę. Zawsze lubię mieć w zamrażalniku jakieś owoce, które mogę wykorzystać do ciasta. Tym razem były to maliny, ale tak naprawdę można użyć dowolnych owoców. Sami zobaczcie, że ciasto z mrożonką może wyglądać równie fenomenalnie jak ze świeżymi owocami i być wspaniałe w smaku. Polecam 🙂

Kruche ciasto z owocami

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 5 żółtek

Masło (margarynę) siekamy na drobne kawałki, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (możemy to zrobić mikserem).
Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3.  Mniejszą część ciasta wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.

Dużą blaszkę lub tortownicę o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Na papier ucieramy większą część ciasta.
Następnie dłonią lekko przyklepujemy ciasto, tak aby poszczególne kawałki lekko się skleiły, brzegi dociskamy do blaszki tworząc nieco wyższy rant i całość nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez
około 20 minut. Tak aby się delikatnie zarumienił. Spód odstawiamy do wystudzenia, w tym czasie przygotowujemy pianę.

Piana budyniowa

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej (zamiennie 2 budynie waniliowe bez cukru) i 2 łyżeczki ekstarktu wanilii
  • Szczypta soli

Dodatkowo: około pół kilograma owoców u mnie maliny.

Przygotowanie pianki

Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, mączkę, wanilię i dalej ubijamy, na samym końcu dodajemy stopniowo olej. Nadal miksujemy, aż nasza masa budyniowa będzie miała jednolitą konsystencję.

Gdy piana jest już gotowa wylewamy ją na przestudzony, upieczony, kruchy spód i rozprowadzamy równomiernie. Idealnie schowa się za podwyższonym brzegiem ciasta. Na piance układamy owoce, a następnie z mniejszej części schłodzonego ciasta robimy kruszonkę. Najlepiej zrobić to przy użyciu tarki, ścierając je nad całą powierzchnią. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temp 190°C. W zależności od piekarnika 10 minut wcześniej możemy już sprawdzać patyczkiem czy jest w środku suche. Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. Z zewnątrz wygląda niepozornie, dopiero kiedy je rozkroimy ukazuje niespodziankę w postaci piany i owoców jak widać na zdjęciu.

Smacznego 🙂

Kruche ciasto z owocami 2

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *