Lekki bigos

bigos
Nasza polska tradycja sprawia, że nie ma świąt czy jakichś większych imprez bez bigosu. Jednakże prawdziwy bigos to danie dość ciężko strawne i choć pyszne to kaloryczne danie z uwagi na zawartość w nim obrzynek, boczku i sporą ilość mięsa wieprzowego. Nie każdy lubi taki bigos, a już na pewno nie każdy może go jeść. Dlatego chciałabym Wam zaproponować nieco inną wersję bigosu,lekką, smakiem nie różnicą się aż tak bardzo, osobiście uważam, że jest równie smaczny, a na pewno jest o wiele mniej czasochłonny i o wiele bardziej dietetyczny. Polecam jest pewna, że i wam posmakuje. Spróbujcie również wieprzowych zrazów z karkówki 🙂
 
Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 70 dag maleńkich pieczarek
  • 2 laski kiełbasy chudej, podsuszanej, wędzonej
  • 2 laski niezbyt tłustej kiełbasy typu toruńska, podwawelska
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Około 1 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Jeśli lubicie bardziej kwaskowy bigos to należy tylko poszatkować kapustę, a jeśli mniej kwaśny to najpierw kapustę płuczemy, najlepiej na sitku pod bieżącą wodą i odciskamy. Jeśli nie jest zbyt drobno pocięta można jeszcze ją trochę poszatkować i przełożyć do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe, połowę pieprzu, zalać wodą, tak by ją prawie pokrywała i gotować na małym ogniu.
W międzyczasie myjemy pieczarki, jeśli są małe dodajemy w całości do kapusty, jeśli nie, trzeba pociąć na trochę mniejsze części lub plasterki. Całość gotować 30 minut.
Kiełbasę wędzoną przeciąć wzdłuż, a potem na plasterki i dodać do ugotowanej kapusty.
Pozostałą kiełbasę kroimy tak samo, następnie przesmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się
lekko zrumieni. W kiełbasach jest dość tłuszczu, który wytapia się w trakcie smażenia.
Obsmażoną kiełbasę i przecier dodajemy do kapusty. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie można dodać do smaku łyżeczkę vegety lub kucharka. Gotujemy jeszcze 15 – 20 minut i gotowe.
 

Smacznego 🙂

bigos
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *