Łosoś w galarecie

losos-w-galarecie-2

Łosoś w galarecie – pyszna przystawka i super danie

Łosoś to szlachetna ryba wyjątkowo pyszna i delikatna w smaku. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów. Zawsze szybko prosto i smacznie. Jako ryba, a w galarecie stanowi wspaniałą przekąskę. Doskonale nadaje się na święta i imprezy. Gorąco polecam, także tatar z łososia. 🙂

Składniki:

  • filet z łososia
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • Przyprawy: sól, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego, listek laurowy, 1 łyżka octu

losos-w-galarecie

Ponadto:

  • Dowolne warzywa do dekoracji i 1 białko do sklarowania

Przygotowanie ryby

Zaczynamy od porcjowania łososia. Nacinamy centymetrowy plaster ryby, ale nie tniemy do końca, odmierzamy kolejny centymetr i odcinamy całkowicie kawałek. Rybkę rozkładamy w miejscu nacięcia.

W szerokim rondlu lub na patelni wstawiamy 1 litr wody. Dodajemy ziele, listek, pieprz, około 1,5 łyżeczki soli (do smaku) doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ocet i rybę. Gotujemy około 8 minut. Zestawić z kuchenki i pozostawić do wystygnięcia.

Kiedy wystygnie rybę układamy na półmisku, najlepiej głębszym (ja nie miałam i musiałam czekać, aż żelatyna na tyle sie zsiądzie by nie spłynęła). W tym momencie filety rybne możemy dowolnie ozdobić.

Posmakować wywar czy nie jest za mało słony, ewentualnie doprawić. Dodać roztrzepane białko i podgrzewać, aż do wrzenia cały czas mieszając. Na wierzchu powstanie piana. Zagotowany wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Do przecedzonego, klarownego wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Jeśli naczynie z łososiem jest głębsze można zalać rybę zaraz po wystudzeniu zalewy. Niestety, jeśli płytkie, wówczas zalewamy tężejącą galaretą. Odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego 🙂

 

losos-w-galarecie-1

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *