Makaron penne ze szpinakiem

makaron panne ze szpinakiem

Czas na zdrowe i pożywne danie w dodatku bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Makaron połączony ze szpinakiem jest jednym z najbardziej popularnych dań w Europie zachodniej. Dobrze doprawiony szpinak jest wyborny i taki soczysty, a z rurkami i oprószony parmezanem tworzy doskonałe zestawienie. Polecam również pyszną zapiekankę makaronową 🙂

Składniki:

  • 500 g szpinaku (mrożony jest szybki w przygotowaniu)
  • Około 400g makaronu penne lub farfalle również są idealne do tego dania
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 30 g parmezanu
  • 100 ml śmietany18%
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy do smażenia

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 2 minuty posiekany czosnek i dodajemy szpinak. Rozmrażamy go dusząc razem z czosnkiem na niewielkim ogniu około 10 minut. Podlewamy 100 ml wody i 100 ml śmietany, dusimy całość 2 minuty, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem i solą.

makaron panne ze szpinakiem

 

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość dokładnie wymieszać ze sobą i ponakładać na talerze. Delikatnie oprószyć serem.
Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *