Meksykańska zupa z awokado

zupa z awokado

Meksykańska zupa z awokado jest bardzo zdrowa i pyszna. Nieco ją spolszczyłam i „odchudziłam” by była jeszcze bardziej smaczna i nieco mniej kaloryczna. Dlatego pozbawiłam ją dodatku sera i nachosów. Poza tym nie zawiera żadnej chemii ani sztucznych ulepszaczy. Same warzywa, a mimo to smak przepyszny i na dodatek bardzo sycąca, kremowa konsystencja. Musicie koniecznie spróbować. Tym bardziej, że awokado to same zdrowe tłuszcze i mnóstwo składników prozdrowotnych. Polecam również artykuł o korzyściach płynących z jedzenia awokado.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula

Ponadto do smaku i smażenia:

  • 1 łyżki oliwy
  • 1/2 soku z limonki
  • sól, pieprz, ziarenka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • prażone ziarna słonecznika około 100 g
  • natka kolendry lub pietruszki
  • opcjonalnie śmietana lub jogurt

zupa z awokado

Przygotowanie:

Awokado obrać, pozbawić pestki i skropić sokiem z limonki.

Cebulę obrać pokroić w piórka lub kostkę i zrumienić na oliwie. Pozostałe warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Dodać do garnka. Przesmażyć 2-3 minuty. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek. Smażyć kolejną minutę.

Zalać 750 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika do miękkości warzyw. Około 25 minut. Zdjąć garnek z kuchenki, dodać awokado i ostrożnie zmiksować żeby się nie poparzyć. (Używałam ręcznego blendera.) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dodać jeszcze nieco wody i zagotować.

Oprószyć odrobiną chili, rozlać do miseczek. Dałam około 1/3 łyżeczki, przy większej ilości będzie bardziej pikantna i rozgrzewająca 😉

Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Dodać do zupy w formie dekoracji wraz z natką.

Smacznego:)

zupa z awokado

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *