Mexico crusta

mexico crusta

 

Bardzo smaczny i efektowny drink zaliczany do grupy drinków, których nazwa pochodzi od zdobienia cukrem brzegu szklanki tzw. crusty, czyli skorupy lodowej. Crustę można przygotować również słoną i taka jest również pyszna nawet w połączeniu ze słodkim drinkiem. Sprawdziłam! 😉 Mexico crusta, szczególnie polecam miłośnikom Tequili, choć w drinku traci ona swój specyficzny smak. Jednakże  w połączeniu z wermutem i angosturą tworzy dość niezwykłą mieszankę smakową bardzo przyjemną dla podniebienia.

Składniki:

  • 30 ml tequili
  • 20 ml wytrawnego wermutu
  • 20 ml soku z cytryny lub cytrynowego
  • 1 chlust angostury około 10 ml
  • 2 chlusty maraschino
  • dodatkowo limonka (do ozdoby lub wkrojenia do drinka)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w shakerze uzupełnić kilkoma kostkami lodu i kilkanaście razy wstrząsać. Podawać w szklance lub kieliszku koktajlowym ozdobionym crustą

Crustę przygotowuje się mocząc szklankę w soku cytrynowym, a potem w cukrze, choć niektórzy wolą w soli.

Osobiście kiedy przygotowuje kilka drinków na raz, lubię korzystać z blendera, świetnie wszystko wymiesza i rozdrobni całkowicie lód nie trzeba nic odcedzać.

Na zdrowie! 

mexico crusta

Share Button

2 Comments

    • Betty
      Author

      A kto by to liczył? Ważniejsze są walory smakowe i to jak się czujemy po wypiciu drinka. A mexico crusta jest rewelacyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *