Paella z chorizo i krewetkami

Paella z chorizo i krewetkami

Cudowna, wspaniała hiszpańska kuchnia tym razem tym razem w połączeniu ryżu z kiełbasą chorizo i krewetkami (osoby, które nie lubią krewetek mogą zastąpić je kurczakiem). Paella smakuje wybornie, szczególnie smakosze ryżu będą zachwyceni, bo jest on podstawa tego dania. Pozostałe składniki to tylko nieliczne dodatki, ale sprawiają, że paella smakuje wyśmienicie. Potrawa jest bardzo sycąca i banalnie prosta w przygotowaniu, a przy tym nie wymaga specjalnej aktywności, ani czasu. Po przygotowaniu składników i wstępnej obróbce zostawia się wszystko w woku na 20 minut, na kuchence, by składniki ugotowały się do miękkości i przegryzły smakami. Żadnego mieszania, ani pilnowania, za to pełen garnek smaku i dobrego jedzenia. Polecam!

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 320 g ryżu do paelli lub do risotto
  • 100 g chorizo
  • 1 dużą czerwona cebulę
  • 200 g obgotowanych małych krewetek
  • 100 g mrożonego groszku
  • olej
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 litr zimnej wody z przyprawami poniżej

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • szczypta chili i pieprzu (po 1/4 łyżeczki)
  • 1 spora łyżeczka kurkumy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego

Paella z chorizo i krewetkami

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić również w kostkę lub na plasterki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kiełbasę i cebulę, smażyć około 5-6 minut. Dodać ryż i mieszając przesmażyć go przez kolejna minutę.

Paprykę czyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w grubą kostkę. Dodać do woka i zalać wodą z przyprawami. Doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając by przyprawy dobrze wmieszały się w potrawę. Po czym zmniejszyć moc palnika do niemalże minimum i gotować 20 minut bez mieszania i doglądania

Po tym czasie zdjąć pokrywkę, całość wymieszać, jeśli trzeba można odrobinę dosolić. Dodać krewetki i groszek i ponownie gotować przez 4 minuty, tym razem na większej mocy palnika i bez pokrywki, co jakiś czas mieszając by pozostała cześć płynu odparowała. Paella powinna być gotowa i wyglądać jak na zdjęciu, teraz można oprószyć ją natką pietruszki podać na stół.

Smacznego 🙂

Paella z chorizo i krewetkami

Paella z chorizo i krewetkami

 

Share Button

2 Comments

  1. Zuza

    mieszkam w Hiszpanii i paella to moja miłość od pierwszego „kęsa” 🙂 smacznie wygląda ta Twoja 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *