Pancetta rigatoni

pancetta rigatoni

Pancetta rigatoni jest po prostu pyszna. Przygotowana z smacznych rurek i wybornego włoskiego boczku, a także bakłażana i greckiej fety. To znakomite połączenie kuchni greckiej i włoskiej. Jeśli lubicie makarony, to ta potrawa jest dla Was idealna, bardzo bogata w pomidory, smaczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy, gorąco polecam!

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g koktajlowych pomidorków
  • pęczek pietruszki
  • 400 g fety
  • 400 g makaronu rigatoni
  • 180 g boczku pancetty w plasterkach
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 puszki drobno krojonych pomidorów z cebula i czosnkiem
  • kilka łyżek oleju

pancetta rigatoni

Przygotowanie:

Nagrzać grill na wysoka temperaturę. W dużym garnku wstawić wodę na makaron ze szczypta soli.

Z bakłażanów odkroić końcówki. Przekroić na połówki po długości i pokroić na centymetrowe kostki.

Szalotkę obrać i pokroić na cienkie plasterki.

Czosnek obrać i drobno posiekać.

Pomidorki koktajlowe przekroić na polówki.

Natkę dość grubo posiekać.

Fetę pokruszyć na grube kawałki.

pancetta rigatoni

Bakłażana wyłożyć na blasze i skropić lejem. oprószyć solą i pieprzem, dokładnie przemieszać. Rozłożyć go równomiernie na blasze i wstawić do grilla na 15-20 minut aż się zarumieni. W połowie pieczenia przemieszać by się obróciły kawałki. Jak będzie gotowy wyjąc z grilla, ale nie wyłączać grilla bo jeszcze będzie potrzebny.

Rigatoni ugotować we wrzącej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Około 11 minut, powinno być al dente. po odcedzeniu makaronu przełożyć go ponownie do garnka, skropić olejem i przemieszać żeby się nie skleił.

W międzyczasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Boczek pokroić na centymetrowe kawałki i smażyć aż się zrumieni i będzie chrupiący. Dodać szalotkę i smażyć aż zmięknie. Dodać czosnek i płatki chili. smażyć przez kolejna minutę.

Wlać pomidory z puszki i przyprawić solą i pieprzem, można dodać również szczyptę cukru. Zmniejszyć moc palnika na średni i gotować aż sos zredukuje się i zgęstnieje. Około 6-7 minut.

Dodać grillowanego bakłażana, wymieszać i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.

Na blaszkę wyłożyć fetę i pomidorki, skropić olejem, solą i pieprzem. Grillować około 5 minut, aż feta się zrumieni, a pomidory zmiękną.

Przelać z patelni sos do makaronu, dodać połowę pietruszki i wymieszać.

Podawać na dużych talerzach oprószone grillowaną fetą z pomidorkami i oprószone pietruszką.

Smacznego 🙂

pancetta rigatoni

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *