Papryki faszerowane mięsem, ryżem i kapustą kiszoną

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane mięsem, ryżem i kapustą kiszoną to świetna kompozycja, choć nie mojego autorstwa. Przepis na tak przyrządzone papryczki mam od swojego dietetyka. Przyznam się, że jadałam papryki na wiele sposobów, ale jakoś nie wpadłam by dodawać kapustę kiszoną. Tym czasem danie dzięki niej napiera charakteru i świetnego smaku. Papryki są sycące i naprawdę smaczne, a przy tym niskokaloryczne. To super danie główne, a w mniejszych ilościach przystawka 🙂 Polecam serdecznie.

Papryki faszerowane

Składniki na 6 sporych papryk:

  • 6 papryk,  mnie czerwone i żółte
  • 500 g mięsa mielonego, miałam wieprzowe z szynki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 120 g ryżu, użyłam brązowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Papryki faszerowane

Przepis:

Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać mięso mielone. Smażyć aż straci swój surowy kolor. Kapustę lekko przepłukać i trochę odcisnąć. Dodać do mięsa, dusić około 15-20 minut. Dodać ryż, oprószyć do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Papryki przekroić na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych i przepłukać. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Napełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. W wersji bardziej kalorycznej na każdej papryce można położyć plaster żółtego sera.

Smacznego 🙂

Papryki faszerowane

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *