Paszteciki z ciasta francuskiego i półfrancuskiego, wegetariańskie i nie tylko.

paszteciki

 

Paszteciki bez względu na nadzienie należą do grupy najsmaczniejszych przystawek. Podawane zarówno na bankietach, wystawnych przyjęciach ale również na święta. Często w towarzystwie barszczyku goszczą na stołach. Wegetariańskie mogą być jedną z 12 potraw wigilijnych, a bardziej zróżnicowane podane przy okazji Sylwestra. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego przygotujemy je dosłownie błyskawicznie. Uwielbiam je bez względu na okoliczności tak po prostu na kolacje i Wam serdecznie polecam!

Paszteciki pieczemy 15 – 20 minut w 190°C aż będą ładnie rumiane, przed włożeniem do piekarnika należy posmarować roztrzepanym jajkiem, dodatkowo będą lśniące.

paszteciki

Paszteciki grzybowe:

  • 1 blat ciasta francuskiego
  • 100 g startego żółtego sera (dowolny smak)
  • 200 g pieczarek lub innych grzybów
  • cebula

Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby posiekane i smażyć jakieś 5 minut do odparowania. Doprawić solą i pieprzem, ponakładać na ciasto i zasypać serem. Złożyć kwadraty w trójkąty, posklejać jak pierogi, posmarować jajkiem i piec.

paszteciki
Paszteciki z kurczakiem i brzoskwinią. 
Filet z piersi kurczaka pokroić na paseczki doprawić mocno chili, solą, czerwoną papryką i obsmażyć razem z kawałkami brzoskwiń, aż do odparowania nadmiaru tłuszczu i soku. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty posypać serem i rozłożyć nadzienie. Rogi kwadratów łączyć ze sobą, powstanie mały woreczek, smarować jajkiem i piec.

paszteciki

Nadzienie z marchwi i fasoli.
Marchew utrzeć na tarce jarzynowej, obsmażyć na oleju przez chwile do miękkości, połączyć z fasolą i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i bazylią. Ponakładać na ciasto pocięte na kwadraty, dodać po kawałku pleśniowego sera np. brie. Składać każdy kwadrat na pól i piec tak samo jak poprzednie.
Wszystkie pyszne są na ciepło, ale na zimno równie smaczne.

paszteciki

Uwaga
Skoro wspomniałam o świętach, polecam również wyborny makowiec, nie tylko prosty w wykonaniu, ale i najsmaczniejszy jaki jadłam. Piecze się go z jabłkami dzięki czemu ma niezwykły smak, jest delikatny i wilgotny niczym szalotka. Przepis znajdziecie tutaj.

Share Button

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *