Pieczeń rzymska

pieczeń rzymska

Tradycyjna pieczeń rzymska przygotowywana jest głownie z mięsa mielonego i jaj ugotowanych na twardo, jako nadzienie. Należy do dań niezwykle prostych w wykonaniu, a przy tym wyglądających bardzo efektownie. Można taką pieczeń podawać na wiele sposobów np. jako danie główne – obiad z sosem czosnkowym i ziemniaczkami, na zimno, do pieczywa, w każdej wersji smakuje wyborni.

Własnoręcznie przygotowana, pyszna wędlinka na chleb, przy tym przygotowana w najzdrowszy ze sposobów obróbki termicznej bo pieczona w piekarniku. Oczywiście możemy wg własnego uznania modyfikować to danie i zamiast jaj nadziać ją np cukinią lub innymi warzywami – przepis tutaj. Miłośnikom kuchni bardziej ekonomicznej proponuje mielone przygotować jak do gołąbków tzn z ryżem wówczas zwiększymy wydajność potrawy. Dla urozmaicenia, jeśli ktoś lubi może do mięsa dodać trochę warzyw np. kukurydza, groszek, paprykę, itp.

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa
  • 5 jaj (2 do mięsa i 3 do nadzienia ugotowane na twardo)
  • bułka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • cebula pokrojona w kostkę
  • przyprawy (majeranek, sól, pieprz, natka pietruszki – opcjonalnie)
  • łyżeczka margaryny do wysmarowania blachy
  • trochę bułki tartej do wysypania blachy
  • w moim przypadku kawałek kolby kukurydzy, akurat nie miałam co z nią zrobić do dodałam (niekoniecznie lub inne warzywa)

Przygotowanie:
Z mięsa mielonego, cebulki, 2 jaj, pietruszki, namoczonej bułki i przypraw wyrabiamy dokładnie masę mięsną. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę napełniamy połową naszej mięsnej masy. Układamy warzywka lub tylko 3 jajka jak widać na zdjęciu powyżej. Można jajka ułożyć bez żadnej luki między nimi, wówczas zmieszczą się 4.
Przykrywamy pozostałym mięsem i wygładzamy powierzchnie.

 

Wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 50 minut do godziny w zależności od piekarnika. Jeśli powierzchnia pieczeni wygląda na upieczoną i chrupiącą, a mięso nie przylega do boków i ma ładny kolor to pieczeń jest gotowa. Można ja wyjąć na półmisek i podawać na gorąco lub na zimno

Spróbujcie sami – Smacznego 🙂

pieczeń rzymska

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *