Pieczone udka z czerwoną cebulą i ziemniakami

pieczone udka

Niezwykle prosty, domowy obiad. W czasach kiedy bez przerwy jesteśmy zabiegani jest idealny, szybki, smaczny i zdrowy. Gorące pieczone ziemniaczki z delikatnym posmakiem cebuli i przypraw z kurczaka, do tego udka ze skórką tak chrupiącą, że aż ślinka cieknie. Wszystko bardzo soczyste, białe mięso samo odchodzi od kości, dobrze doprawione i pyszne.

pieczone-udka-z-ziemniakami
Składniki – proporcje dla 3 – 4 osób:

  • 1 kg udek z kurczaka (7-8 sztuk)
  • 2 czerwone cebule
  • 1- 1,2 kg obranych ziemniaków (10-12 sztuk)
  • 2 łyżki oleju, 1 łyżka wody
  • płat foli do przykrycia brytfanny, niepotrzebny jeśli mamy zamykaną, albo rękaw foliowy do pieczenia
  • przyprawy: curry, słodka papryka, chili, czosnek, imbir, pieprz czarny, sól


Przygotowanie:

W miseczce przygotowujemy marynatę z oleju, wody i wszystkich przypraw mniej więcej po pół łyżeczki z każdej. Umyte mięso układamy w brytfannie wraz z obranymi ziemniakami i cebulą pokrojoną w talarki.
Całość smarujemy marynatą. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na godzinę w temperaturze 200° C.
Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, ja używam folii do pieczenia lub folii aluminiowej. Dokładnie przykryć naczynie i zrobić 3 niewielkie dziurki do odparowania. Dzięki temu nasze mięso będzie soczyste i chrupiące zarazem. Po niecałej godzinie (50 minut) ściągamy folie i jeśli uznamy, że mięso jest za mało spieczone można jeszcze dopiec 10 -15 minut bez foli, będzie bardziej chrupiące.

Życzę smacznego – pyszny obiad, można podawać z zimnym bukietem surówek lub warzywnym krokodylem.

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *