Pieczone żeberka w sosie własnym, miodzie i pepsi

 żeberka pieczone

Pieczone żeberka są tak soczyste, że rozpływają się w ustach, a mięso samo odchodzi od kości. Potrawa całkowicie bez dodatku tłuszczu, bardzo smaczna i aromatyczna przygotowywana od razu z ziemniakami, dzięki czemu oszczędzamy sporo czasu i niepotrzebnych naczyń. Czas przygotowania 10 minut i pieczenia 1 1/2 godziny.

Składniki:

  • 1kg żeberek
  • 5-6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki pepsi
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego lub magi
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta chili

żeberka pieczone

Przygotowanie:
Umyte, porcjowane żeberka wraz z umytymi ziemniakami pokrojonymi na połówki układamy na blaszce lub innym naczyniu żaroodpornym. Ze wszystkich pozostałych składników przygotowujemy marynatę – drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki mieszamy ze sobą w pepsi do połączenia składników.

Kawałki mięsa dokładnie smarujemy z obu stron marynatą, jak coś zostanie wylewamy pozostałość na mięso. Przykrywamy blachę folią, zawijamy trochę foli pod spód blachy by tworzyła dość szczelne zamknięcie. Jednakże od góry nacinamy nożyczkami 4 dziurki do odparowania nadmiaru pary. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny w 200°C i gotowe.
Jeżeli pieczemy w naczyniu z pokrywą po godzinie i 15 minutach należy zdjąć pokrywę i piec pozostałe 10 – 15 minut w 180°C. Podawać zaraz po upieczeniu z surówkami.

Smacznego 😉
Polecam również żeberka po chińsku oraz pieczone żeberka z dodatkiem musztardy.

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *