Pierniczki miękkie i pulchniutkie

pierniczki

Pierniczki miękkie i pulchniutkie z przepisu od Arlety. Strasznie się ociągałam z zamieszczeniem tego przepisu bo wciąż coś stawało mi na drodze do celu. Ale to żaden problem bowiem pierniczki są mięciutkie i można przygotować je nawet kilka dni przed sama wigilią. Przygotowuje się je łatwo, choć sam proces przygotowania jest dwuetapowy jednego dnia przygotowujemy ciasto, a dopiero kolejnego można je piec. Z tej porcji wychodzi naprawdę dużo fajnych grubiutkich ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem i wielkimi ukłonami w stronę Arletki. 🙂

pierniczki

Składniki:

  • ½ kg miodu(może być sztuczny)
  • 35 dag cukru
  • 1 kostka margaryny (ja dodałam masło)
  • 5 dag kakao
  • 1 kg mąki
  • 3 jajka
  • 2 paczki przypraw do pierników
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli

pierniczki

Do garnka wsypać cukier, zalać ok. ¾  szklanki wody i zagotować. Wyłączyć gaz, dodać miód, margarynę, kakao, wymieszać i ostudzić. Do większej miski przesiać mąkę, wsypać sodę i przyprawy. Wlać zawartość garnka. Trochę ubić  3 jajka mikserem (lub widelcem). Wlać do całości i wymieszać. Ciasto pozostawić na ok.12 godzin w lodówce.

Następnego dnia wałkować placki o grubości 8-10 mm i wykrawać foremkami pierniczki  nie za cienkie, bo będą twarde! Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem tak, by się nie stykały i krótko piec, żeby nie spalić ok.10 min (piekłam 9 minut). Temp.ok. 180C. Jeżeli podważę drewnianą łyżką piernik i on odskakuje od blachy ale jest miękki, to znaczy, że jest upieczony, bez względu na kolor ciasta na wierzchu bo z wyglądu może się wydawać nie upieczony.

Piekę tak:

1 blacha w piecu;

2 jest przygotowywana .

Po wyjęciu pierników lukrujemy je i na mokry lukier wysypujemy kolorowe posypki.                      SMACZNEGO!!!!!!  

Uwagi 🙂

Przepis w całości został przygotowany przez Arletę, kilka słów ode mnie w przepisie jest w nawiasie. Dodam jeszcze, że ja swoje pierniki ozdobiłam lukrem królewskim. 🙂

pierniczki

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *