Piersi w sosie pieczeniowym

Piersi w sosie pieczeniowym to błyskawiczny i smakowity obiad dla zabieganych. Wystarczy zaledwie 25 minut, by przygotować to pyszne danie. Piersi to mięso bardzo chude, ale jednocześnie dość suche, zaś podane w sosie smakuje fenomenalnie. Można podać je na kilka sposobów z ziemniakami, kaszą lub ryżem każdy ze sposobów jest bardzo dobry. Polecam!

Składniki:

  • Po jednej piersi na osobę
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, odrobina majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 spora łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo dodałam kilka pieczarek do smaku, ale nie jest to konieczne.
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Każdą pierś po obu stronach oprószam przyprawami po obu stronach. Olej rozgrzewam na patelni i kiedy jest gorący układam piersi. Piersi można użyć ze skórą lub bez. Akurat miałam bez. Obsmażam dokładnie po obu stronach i dorzucam pieczarki, gdy się zarumienią dodaję drobno posiekany czosnek.
Smażę dwie minuty, po czym podlewam 300 ml wody. Przykrywam pokrywką i dusze 20 minut. Jeśli trzeba dodaje jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Rozpuszczam mąkę w odrobinie zimnej wody dodaje do mięsa i szybko mieszam by ją dobrze rozprowadzić. Doprowadzam do wrzenia i gotowe.
Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *