Pizza na francuskim cieście

Pizza na francuskim cieście

Pizza na francuskim cieście jest bardzo łatwa w wykonaniu przy użyciu dowolnych dodatków i to w czasie krótszym niż 30 minut. Można użyć dowolnego sosu i pizza gotowa na fantastycznym kruchym, puszystym i lekko łuszczącym się cieście. Wspaniała na szybki obiad, weekend czy spotkanie ze znajomymi. To dobry pomysł na szybki posiłek, jeśli nie trzeba martwić się o ciasto. Dlatego warto zawsze mieć jeden blat w zamrażalniku. Ja przygotowując tą pizzę użyłam akurat tego co znajdowało się w lodówce. Przepis jest prosty, a efekt zaskakująco smaczny. Zapraszam do spróbowania i eksperymentowania z rożnymi dodatkami. Zobaczcie również jak można przygotować maleńkie mini pizze na francuskim cieście oraz pizze na drożdżowym cieście.

Pizza na francuskim cieście

Składniki:

  • 1 blat francuskiego ciasta
  • 1 czerwona papryka
  • 8 pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 150 g bekonu, boczku lub szynki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 150 g żółtego startego sera
  • ketchup pikantny
  • sól i pieprz do smaku

Pizza na francuskim cieście

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić, pieczarki oczyścić pokroić na plasterki. Wędlinę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć cebulę, dodać pieczarki i bekon. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Razem przesmażyć wszystko przez kilka minut.

W między czasie piekarnik rozgrzać do 200°C. Rozwinąć ciasto, rozłożyć razem z papierem na blasze i gęsto ponakłuwać widelcem. Ciasto polać nieco ketchupem, mniej więcej jak na zdjęciu. Posypać 1/3 sera. Rozłożyć obsmażone grzyby. Paprykę oczyścić, pokroić, rozłożyć na pizzy. Całość oprószyć resztą sera i wstawić na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie pizza gotowa.

Smacznego 😉

Pizza na francuskim cieście

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *