Prosta surówka z cukinii, pomidora i dymki

Któregoś razu przekonałam się, że niektórzy w surówce nie odróżniają cukinii od ogórka, ani po wyglądzie, ani po smaku. A Wy? Przekonajcie się sami… J
To surówka tylko trzy składnikowa, ale mimo, że jest taka
minimalistyczna jest naprawdę smaczna, dietetyczna, a przy tym błyskawiczna w przygotowaniu.
Pomidory o tej porze roku są najsmaczniejsze, nagrzane słońcem, czerwone,
pachnące i mięsiste. Tak naprawdę stanowią doskonały dodatek dosłownie do
wszystkiego. Cukinia najlepiej gdy jest młoda, niezbyt wyrośnięta taka do 18-20
cm, wówczas można ją przygotowywać nawet nie obierając ze skórki. Całość polana
pysznym sosem vinegrette – prosto, zdrowo i smacznie.

Proporcje składników zależą tu tak naprawdę od Was czy będzie
więcej cukinii czy pomidora.
U mnie były to:
  • 3 cukinie
  • 1 pomidor
  • 5 Cebulek wraz ze szczypiorkiem

 

Sos winegret biały (vinegrette) ze
śmietaną
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)
  • Sól, pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania sosu.
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki:
pomidory na nieco większą kostkę, cukinię wzdłuż na ćwiartki, a potem na
plasterki, a dymkę ze szczypiorkiem należy w miarę drobno posiekać.
Polać sosem, wymieszać i gotowe! Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki.
Smacznego!
 
 

 

Polecam również:
Zapiekane brokuły z cukinią
Faszerowaną cukinię
A także wiele innych potraw z udziałem cukinii

Sałatka zamiast kanapki! Płaski brzuch- posiłki dietetyczne Lato w pełni!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *