Pstrąg zapiekany w sosie jogurtowym

pstrąg zapiekany

Dania z ryb, są delikatne, a zarazem dzięki dodaniu rozmaitych warzyw i oryginalnych sosów wyraziste w smaku. Słowem doskonałe na przykład na niedzielny obiad lub kolacje z przyjaciółmi. Przepis udało mi się wygrzebać z jakieś starej gazety, chyba z przed 20 lat, nie raz miał okazje być sprawdzony, dlatego z czystym sumieniem zachęcam do spróbowania. Polecam również nieco inny przepis na pstrąga pieczonego.

Składniki na 2 pstrągi:

  • 2 pstrągi
  • 100 g selera naciowego
  • 50 g marchwi
  • 50 g pora
  • 50 g dymki
  • 200 g pomidorów
  • 50 g masła
  • 1/4 l wytrawnego, białego wina
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół (szczypiorek, koperek, natka pietruszki)
  • 1 strąk żółtej papryki
  • sól i pieprz

pstrąg zapiekany

Przygotowanie:
Ryba jeśli tego wymaga wypatroszyć, jeśli nie, tylko umyć i osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem.
Warzywa oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.
Masło rozpuścić, dodać do niego świeże warzywa i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Zalać winem lub wodą i dusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Pomidory zanurzyć we wrzątku aby obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i usunąć pestki.
Rybę i pomidory ułożyć w brytfannie na warzywach. Jogurt wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, polać rybę i posypać ziołami
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C. i piec 30 minut.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki i obłożyć rybę.
Smacznego!

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *