Pudding bananowy z chia z arbuzem jest bardzo smaczny, bardzo fit, można podać go na śniadanie lub w formie deseru. Niestety należy pamiętać, że nasiona chia wymagają czasu na żelowanie. Dlatego jeśli już od rana chcemy się cieszyć pysznym, lekkim posiłkiem z nasionek to musimy przygotować je najlepiej dzień wcześniej. To jedyna wada tych nasion, poza tym mają mnóstwo zalet prozdrowotnych i odżywczych, zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Ponadto są bardziej bogate w wapń niż mleko. Dlatego warto je próbować i eksperymentować z nimi w kuchni. Polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 5 łyżek nasion chia
- 300 ml mleka migdałowego lub zwykłego
- 2 małe dojrzałe banany
- około 500 g arbuza
Przygotowanie:
Nasiona wsypać do miseczki zalać mlekiem, wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ponownie dokładnie wymieszać, nasionka zaczną pęcznieć i żelować. Odstawić na minimum 6 godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia banany rozgnieść widelcem i wymieszać z gotowym puddingiem. Nadadzą fajny bananowy smak i słodycz.
Z arbuza usunąć pestki i pokroić w kosteczkę.
Napełniać kieliszki lub pucharki naprzemiennie składnikami zaczynając od puddingu. Na końcu udekorować klinem z arbuza.
Smacznego 🙂
One Comment