Puszyste pancakes – wyjątkowe naleśniki

 pancakes
Te małe placuszki są tak puszyste i pyszne, że z całą pewnością jak ktoś ich raz spróbuje to będzie chciał je jadać już zawsze. Przepis zawiera wersje podstawową, ale oczywiście możemy podawać je z najbardziej wyszukanymi dodatkami na jakie tylko mamy ochotę. Fantastycznie komponują się z różnego rodzaju dodatkami jak twarożkiowoce, sosy, miód czy bita śmietana no i oczywiście syropy na bazie miodu, jak syrop klonowy lub truskawkowy, ja uwielbiam z waniliowym.
Składniki:

 

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki octu lub cytryny
  • 1 jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

pancakes

Przygotowanie:

Do dużej miski wlać mleko i ocet. Musimy poczekać 5 minut aż skwaśnieje. Po tym czasie będzie już odpowiednie. Dodajemy wszystkie mokre składniki (jajko i masło) i całość wymieszamy trzepaczką. Do drugiej miski przesiewamy pozostałe składniki, wymieszamy je ze sobą i całość wsypujejemy do mlecznej mikstury. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek i uzyskać jednolitą masę.
Podgrzewamy patelnię dodajemy odrobinę oleju i na średnim ogniu smażymy naleśniki. Gdy pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy na złoty kolor. Z całego ciasta wysmażyłam 9 naleśników.
Smacznego 🙂
pancakes

 

pancakes

Inspiracją do przygotowania tych naleśników była dla mnie strona allrecipes.com
Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *