Rolada majonezowa z kurczakiem

rolada majonezowa

Rolada majonezowa to prawdziwy smakołyk przygotowany na bazie majonezu. Jest wprost doskonała jako danie główne podana np. z ziemniakami i sosem chrzanowym lub na zimno do kanapek. Musicie wiedzieć, że majonez to nieodłączny element Wielkanocnych inspiracji kulinarnych. Sprawdzi się zarówno podczas komponowania farszu do jajek, sałatek, jak i pieczenia ciast!

Z powodzeniem może zastąpić olej lub margarynę. Dzięki niemu wypieki będą puszyste i miękkie. Również w tej roladzie doskonale sprawdził się majonez, połączony z serem i jajkami stworzył niesamowity smak rolady, wyrazisty i pyszny niczym ser na pizzy. A nadzienie z kurczaka sprawiło, że rolada stała się jeszcze bardziej atrakcyjna. Na zimno bez problemu można ją pokroić na cienkie plastry. Z całą pewnością będzie przykuwać uwagę na wielkanocnym stole. Podana z sosem również na bazie majonezu to prawdziwa uczta. Polecam!

Dziś chciałabym jeszcze zwrócić Waszą uwagę na główny produkt tej rolady tzn. majonez. Wybierając go postawiłam na kultową markę, którą reprezentuje Majonez Kielecki, jest najważniejszym produktem WSP „Społem”, dostępny na rynku już od 1959 roku. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że Kielecki od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Dowodem na to są liczne nagrody i wyróżnienia oraz fakt, że Kielecki to obecnie drugi najchętniej kupowany majonez w naszym kraju. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu.

Proszę byście zwrócili uwagę na fakt, iż data przydatności Majonezu to 3 miesiące i, że jest wykonany z najlepszych surowców całkowicie bez konserwantów.

rolada majonezowa

Przepis na roladę majonezową z kurczakiem

Składniki:

  • Majonez Kieleckie 4 kopiaste łyżki
  • 250 g drobno startego żółtego sera
  • 4 jajka
  • 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości (filety około 600g)
  • Sól i pieprz do mięsa
  • 5 plastrów chudego boczku lub bekonu

rolada majonezowa

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 170° C.

W misce umieścić jajka w raz z majonezem i dokładnie roztrzepać za pomocą rózgi tak by powstała gładka masa majonezowa. Dodać starty ser i ponownie wymieszać. Następnie formę o wymiarach 34/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej masę majonezową, wygładzić najlepiej sylikonową szpatułka lub łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 – 25 minut aż rolada będzie delikatnie rumiana. Czas pieczenia może się nieco różnić w zależności czy piekarnik jest z termo obiegiem czy bez.

W międzyczasie mięso z kurczaka rozbić przy pomocy tłuczka do kotletów na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem.

Z upieczonej masy majonezowej powstał placek przypominający do złudzenia biszkopt na rolady i postępujemy z nim również jak z biszkoptem.

Należy odwrócić upieczone, gorące ciasto papierem do góry i ostrożnie go ściągnąć. Niemalże na całości rozłożyć mięso zostawiając jakieś 3 centymetry wolnego brzegu. Następnie zwinąć je w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Na wierzchu rozłożyć plastry boczku lub bekonu, po czym zawinąć w papier do pieczenia i ponownie umieścić w piekarniku.

Tym razem piec przez 20 minut w papierze, rozcinając papier przez środek by ładnie zrumienił się boczek i kolejne 10 minut zapiekać.

Pokroić na gorąco do obiadu lub zostawić do całkowitego wystygnięcia i pokroić na cienkie plastry.

Wybornie smakuje z sosem

rolada majonezowa

Sos chrzanowy:

  • 2-3 kopiaste łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1łyżka startego chrzanu
  • Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać do powstania gładkiego sosu.

Smacznego 🙂

rolada majonezowa

Artykuł powstał przy współpracy z firmą WSP „Społem”.

Share Button

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *