Roladki z mięsa mielonego z grzybami i mozzarellą

 roladki

Mięso mielone jest łatwe w obróbce, ale niestety nie zawsze smaczne, najlepiej kupować w sprawdzonych już przez siebie sklepach lub mielić samemu. A kiedy mamy już porcję mielonego mięsa można z niej wyczarować wiele świetnych potraw.

Roladki są bardzo smaczne, a przygotowuje się je równie szybko jak zwyczajne mielone tylko odrobinę dłużej, za to walory smakowe są znacznie bogatsze. Takie roladki są pyszne na ciepło i na zimno, nawet wykorzystane na kanapkach lub na imprezach, u mnie tym razem jako propozycja obiadu w towarzystwie ziemniaczków, oprószonych koperkiem i buraczków z cebulką i jabłkiem. Zachęcam do spróbowania.

Składniki: 

  • 800 g mielonego mięsa może być dowolne
  • Cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku oraz sól i pieprz do smaku
  • 1 mozzarella
  • 300 g pieczarek
  • Bułka tarta około ¾ szklanki
  • Olej do smażenia

roladki

Przygotowanie: 
Cebule posiekać w kosteczkę, pieczarki umyć i również drobno pokroić razem podsmażyć na 2 łyżkach oleju (około 10 minut). Jak już odparuje cały sok z grzybów doprawić solą i pieprzem.
Mielone zagnieść z jajkami, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 4-5 łyżek bułki tartej i 2-3 łyżki wody.

Mozzarellę pokroić na kawałki.
Na dłoni lub na desce rozłożyć na niewielki placek mielonego (wielkości dłoni) na środek ułożyć grzyby i ser. Zwinąć razem tak by nadzienie było tylko w środku. Dokładnie uformować w dłoniach by nigdzie nie wychodziły grzyby, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej oliwie. Gotowe 🙂

Smacznego 😉

roladki

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *