Róże karnawałowe

Róże karnawałowe 3

Ciasteczka w kształcie róż na karnawał i nie tylko.

Jak przystało staropolskim obyczajem w okresie karnawału smażymy mnóstwo słodkości. Zwykle są to pączki ale również faworki, gniazda, róże i inne przysmaki, które znajdziecie w tej zakładce. Dziś prezentuję prosty przepis na róże karnawałowe. Jak wszystkie karnawałowe słodkości i te również smażone są na głębokim oleju. Te pyszne i atrakcyjne ciasteczka przygotowuje się w miarę łatwy sposób. Podaje oprószone cukrem pudrem z wisienką koktajlową lub marmoladką. Polecam są wyśmienite!

Róże karnawałowe

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
  • 15 g masła
  • 15 g cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu lub octu lub 2 łyżki rumu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (około 1 l)

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia
  • marmolada albo wisienki koktajlowe

Przygotowanie róż karnawałowych

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i siekając nożem wyrabiać ciasto, dokładnie tak samo jak kruche. Następnie dłońmi, wyrabiać i zgniatając aż będzie całkowicie gładkie i jednolite bez żadnych grudek. Dość długo powinno być bardzo plastyczne.

Do przygotowania róż potrzebne będą 3 obręcze w rożnych wielkościach lub szklanka literatka i np. kieliszek. Największa powinna mieć około 6-8 cm. Każda kolejna powinna być węższa o jakichś centymetr.

Ciasto rozwałkować w miarę cienko. Najlepiej to zrobić partiami. Rozwałkować placek od razu wycinać po 3 rozmiary kółek. Każde kółko naciąć w 5 miejscach w miej więcej równych odstępach. (Patrz zdjęcie.) Środek każdego krążka posmarować białkiem i składać kwiatek. Układając kółeczka od największego do najmniejszego. Końcówką drewnianej łyżki lub palcem docisnąć w środku mocno by się dobrze skleiły.

Powtarzać te czynności do wyczerpania ciasta.

Zagrzać olej, kiedy będzie bardzo gorący wrzucać róże. Na początku najlepiej jest wypróbować czy olej ma odpowiednią temperaturę. Wrzucić skrawek ciasta, powinien od razu wypłynąć na powierzchnię. Jeśli tak to smażyć róże partami na jasnozłoty kolor. Powinny swobodnie mieścić się w garnku. Gotowe odkładać na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich w środki kwiatków nałożyć marmoladę i upudrować je cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Róże karnawałowe 1

Share Button

One Comment

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *