Ryba z warzywami i sosem chrzanowo – beszamelowym

Dziś
piątek więc na obiadek proponuję rybkę, zapiekaną z brokułami pod beszamelem.
Przepis jest banalnie prosty, rybka wyborna, a i wszystko do zrobienia przy niewielkim
nakładzie czasu i pracy.

Składniki
na 3 osoby:
  • 750 g
    filetów ryby (u mnie mintaj)
  • Brokuł
  • Cytryna,
  • Sól
  • Pieprz
  • 50
    gram startego sera do brokuła

Rybę
skropić sokiem z cytryny doprawić solą i pieprzem i zostawić.
Brokuł
gotować w osolonym wrzątku (od zagotowania się wody)5 minut, nie dłużej żeby
się nie rozgotował. 
Przelać zimną wodą i zostawić na sitku.
Nastawić
piekarnik na 190 stopni C. i przygotować sos.
W
naczyniu ułożyć jedną warstwę ryby, rozsmarować na niej 1/3 sosu i ułożyć kolejną
warstwę. Zalać sosem ułożyć brokuły podzielone na różyczki, obsypać je serem. Naczynie
włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30  minut do zarumienia.

 Sos beszamelowy z chrzanem
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • sól do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 gr tartego sera (może być
    parmezan)
  • 4 łyżeczki chrzanu

 Rozpuścić
tłuszcz w małym garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 3 minuty na średnim
ogniu cały czas mieszając. Stopniowo wlewać mleko bez przerwy mieszając
doprowadzamy do zgęstnienia.  Doprawiamy, solą sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Dodać ser, chrzan i mieszać, by uzyskać jednolitą masę.


Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *