Sałatka ziemniaczana z pieczarkami – leśna polana

sałatka ziemniaczana - leśna polana

Jeśli lubicie tradycyjną sałatkę ziemniaczaną to ta z pewnością posmakuje Wam jeszcze bardziej. Dzięki konserwowym pieczarką jest o wiele bardziej wyrazista w smaku. Wygląda przepięknie, doskonale będzie prezentować się na świątecznym stole, a także będzie idealna do wszelkiego rodzaju mięs i grilla. Polecam!

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków, po wystudzeniu pokrojonych w kostkę
  • 1 pęczek szczypiorku z dymką, pokrojonych drobno
  • 150 g ogórków konserwowych, pokrojonych w kosteczkę
  • 200 g sera fety, pokrojonego w kosteczkę (opcjonalnie)
  • 2 słoiki pieczarek konserwowych w całości około 900 g
  • 2 łyżki pociętej natki pietruszki lub drobne listki
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

sałatka ziemniaczana - leśna polana

Przygotowanie:

Na dnie tortownicy o średnicy około 23-25 cm umieścić pieczarki, kapeluszami do dołu. W wolne miejsca poukładać natkę pietruszki.

W misce umieścić wszystkie warzywa z serem, dodać majonez z jogurtem, oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Spróbować najlepiej by mieć pewność, że sałatka jest dobrze doprawiona.

Delikatnie przy użyciu łyżki wkładać sałatkę na pieczarki, docisnąć z góry talerzem.

Przed podaniem odwrócić sałatkę dnem tortownicy do góry. Zdjąć tortownicę i podawać.

Smacznego 🙂

sałatka ziemniaczana - leśna polana

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *