Sernik truskawkowe ombre

sernik

Bardzo efektowny i mocno truskawkowy sernik na zimno. Tym razem przygotowany na bazie twarogu, musu truskawkowego i jogurtu. Dzięki jogurtowi jest bardziej orzeźwiający, idealny na upały. Ale jeśli zamiast jogurtu dodacie śmietankę kremówkę, serniczek będzie znacznie bardziej delikatny i aksamitny. W obu wersjach jest bardzo smaczny. Każda warstwa serniczka smakuje nieco inaczej ze względu na różne proporcje truskawek. Najciemniejsza jest najbardziej truskawkowa i jednocześnie nieco kwaskowa. Moje truskawki były mało słodkie, dlatego też sam sernik nie jest przesłodzony. Jednakże poziom słodyczy można wyregulować sobie wg własnego uznania bo każda warstwa ciasta jest osobno słodzona do smaku. Dodatkowo wierzch wieńczy posiekana biała czekolada, która świetnie uzupełnia ciasto nawet je jeśli komuś wydawałoby sie mało słodkie. Polecam ten deser, z pewnością jest hitem truskawkowego sezonu 🙂

sernik

Składniki:

  • 800 g truskawek, po odszypułkowaniu i zmiksowaniu powstało 750 ml puree
  • 500 g twarogu przynajmniej dwukrotnie mielonego, użyłam twarogu z wiaderka
  • 450 g greckiego jogurtu naturalnego lub tyle samo śmietanki kremówki
  • około 200 g cukru pudru
  • około 100 g biszkoptów do wyłożenia dna foremki
  • 9 łyżeczek żelatyny w proszku 36 g
  • 50 g białej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować na puree. Podzielić do 3 misek. Do pierwszej miski wlać 120 ml truskawkowego puree, do drugiej 250 ml, a do trzeciej 400 ml.
  2. Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem. Zapobiega to przebarwieniu ciasta. Sernik z truskawkami zachodzi w reakcje z blachą i często z zewnątrz w niektórych miejscach zmienia kolor, po czym powstają brzydkie sine plamy.
  3. Na dnie blaszki wyłożyć biszkopty.
  4. Przygotować 3 kubki do każdego wsypać 3 łyżeczki żelatyny (12g), każdy zalać 70 ml wody i odstawić na 10 minut by napęczniała. Następnie podgrzewać w mikrofalówce lub małym garneczku do jej rozpuszczenia. Nie gotować bo straci właściwości żelujące. Odstawić do przestudzenia.
  5. W misie miksera umieścić twaróg, grecki jogurt i 100 g cukru pudru, po czym zmiksować na gładką masę.
  6. Do pierwszej miski z truskawkami dodać 480 ml masy twarogowej. Do drugiej 300 ml, a do trzeciej 200 ml.
  7. Następnie kolejno do każdej miski z ciastem dodać żelatynę, (przed jej dodaniem wymieszać ją w kubku z dwiema łyżkami masy z miski by się ładnie rozprowadziła.)
  8. Rózgą lub łyżką wymieszać dokładnie zawartość każdej miski i każdą dosłodzić wg własnego uznania. Ja dodałam do pierwszej miski 1 czubatą łyżkę cukru pudru, do drugiej 2, a do trzeciej, aż 4 bo jak wspomniałam moje truskawki w ogóle nie były słodkie. Po dosłodzeniu wymieszać zawartość każdej miski.
  9. Teraz trzeba postępować dość szybko, ponieważ masy szybko zastygają. Zawartość pierwszej miski przelać do tortownicy pokrywając całe dno biszkoptowe. Odstawić na 5-10 minut do lodówki. Masa musi się tylko lekko ściąć by można było wlać zawartość drugiej miski. Po czym znów odstawić do lodówki i po chwili dodać zawartość trzeciej miski.
  10. Następnego dnia ciasto przełożyć na paterę i ozdobić posiekaną czekoladą.

Smacznego 🙂

sernik

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *