Skrzydełka pieczone z ryżem

skrzydelka-pieczone-z-ryzem2

Skrzydełka pieczone z ryżem, a raczej na ryżu to prosty obiad jednogarnkowy.

Kto z nas nie lubi potraw jednogarnkowych? Ja wprost uwielbiam, szczególnie takie, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Mało pracy przy przygotowaniu to ogromna zaleta w dzisiejszych zwariowanych czasach. A do tego mało sprzątania bo tylko jedno naczynie żaroodporne i kilka drobiazgów, które używamy w czasie przygotowań. Skrzydełka przygotowane w taki sposób są pyszne, aromatyczne z zewnątrz nieco chrupiące i soczyste w środku. Upieczone na ryżu tworzą kompletne danie, które gotowe można podać od razu na stół. Ryż jest również wspaniały, ziarna nie są posklejane i idealnie komponują się ze smakiem kurczaka. Ponadto kuszą pięknym żółtym kolorem i smakiem. To zasługa odpowiednio przygotowanej zalewy z mieszanki ziół i przypraw w której się gotuje.  Gorąco polecam 🙂

skrzydelka-pieczone-z-ryzem

Składniki:

  • 12 skrzydełek
  • Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka papryki, 1/2 łyżeczki tymianku, 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, dodałam jeszcze 1/4 łyżeczki ziarenek chili można je pominąć jeśli nie lubicie pikantnej kuchni.

Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami, dokładnie wymieszać i przykryć miskę folią i odstawić na 2 godziny do lodówki. Można zrobić to wieczorem na kolejny dzień, albo rano przed wyjściem do pracy.

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżka oleju
  • Przyprawy na zalewę do ryżu: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1,5 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, (jeśli ma być ostry szczypta płatków chili)
  • Ponadto: 3 cebule obrane i pokrojone  w plasterki oraz 1 łyżka masła lub oleju do wysmarowania naczynia

W garneczku rozgrzać oliwę dodać wszystkie przyprawy, przemieszać, zalać wodą doprowadzić do wrzenia i zdjąć z kuchenki.

skrzydelka-pieczone-z-ryzem-3

Przygotowanie:

Do wysmarowanego naczynia wsypać ryż, pokryć plastrami cebuli, a na nich porozkładać skrzydełka. Zalać marynatą. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec godzinę. W moim naczyniu nie zmieściła się od razu cała zalewa. Tak więc wlałam tyle ile się zmieściło, pokryła ryż w całości i mięso do połowy. A w trakcie pieczenia, ryż chłonął zalewę i mogłam wlać pozostałość. Ryż pięknie napęcznieje i pochłonie płyn w całości tym samym uzyska wyjątkowy smak i kolor, a mięso się ślicznie zarumieni. Podawać za raz po upieczeniu oprószone natką pietruszki.

Smacznego!

Dobre rady:

Jak się ktoś śpieszy może pominąć proces marynowania i po przyprawieniu skrzydełek od razu piec, ale jak mięso się trochę przegryzie to lepiej smakuje.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *