Skrzydełka pieczone z ryżem

skrzydelka-pieczone-z-ryzem2

Skrzydełka pieczone z ryżem, a raczej na ryżu to prosty obiad jednogarnkowy.

Kto z nas nie lubi potraw jednogarnkowych? Ja wprost uwielbiam, szczególnie takie, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Mało pracy przy przygotowaniu to ogromna zaleta w dzisiejszych zwariowanych czasach. A do tego mało sprzątania bo tylko jedno naczynie żaroodporne i kilka drobiazgów, które używamy w czasie przygotowań. Skrzydełka przygotowane w taki sposób są pyszne, aromatyczne z zewnątrz nieco chrupiące i soczyste w środku. Upieczone na ryżu tworzą kompletne danie, które gotowe można podać od razu na stół. Ryż jest również wspaniały, ziarna nie są posklejane i idealnie komponują się ze smakiem kurczaka. Ponadto kuszą pięknym żółtym kolorem i smakiem. To zasługa odpowiednio przygotowanej zalewy z mieszanki ziół i przypraw w której się gotuje.  Gorąco polecam 🙂

skrzydelka-pieczone-z-ryzem

Składniki:

  • 12 skrzydełek
  • Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka papryki, 1/2 łyżeczki tymianku, 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, dodałam jeszcze 1/4 łyżeczki ziarenek chili można je pominąć jeśli nie lubicie pikantnej kuchni.

Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami, dokładnie wymieszać i przykryć miskę folią i odstawić na 2 godziny do lodówki. Można zrobić to wieczorem na kolejny dzień, albo rano przed wyjściem do pracy.

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżka oleju
  • Przyprawy na zalewę do ryżu: 1/2 łyżeczki kurkumy, 1,5 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, (jeśli ma być ostry szczypta płatków chili)
  • Ponadto: 3 cebule obrane i pokrojone  w plasterki oraz 1 łyżka masła lub oleju do wysmarowania naczynia

W garneczku rozgrzać oliwę dodać wszystkie przyprawy, przemieszać, zalać wodą doprowadzić do wrzenia i zdjąć z kuchenki.

skrzydelka-pieczone-z-ryzem-3

Przygotowanie:

Do wysmarowanego naczynia wsypać ryż, pokryć plastrami cebuli, a na nich porozkładać skrzydełka. Zalać marynatą. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec godzinę. W moim naczyniu nie zmieściła się od razu cała zalewa. Tak więc wlałam tyle ile się zmieściło, pokryła ryż w całości i mięso do połowy. A w trakcie pieczenia, ryż chłonął zalewę i mogłam wlać pozostałość. Ryż pięknie napęcznieje i pochłonie płyn w całości tym samym uzyska wyjątkowy smak i kolor, a mięso się ślicznie zarumieni. Podawać za raz po upieczeniu oprószone natką pietruszki.

Smacznego!

Dobre rady:

Jak się ktoś śpieszy może pominąć proces marynowania i po przyprawieniu skrzydełek od razu piec, ale jak mięso się trochę przegryzie to lepiej smakuje.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *