Sos musztardowy

Sos musztardowy na ciepło, idealny dodatek do obiadu.

Dziś prezentuje sos musztardowy, który jest wspaniałym dodatkiem do obiadu. Jest to najprostsza wersja gotowanego sosu musztardowego, ale i tak jest wspaniały. Wychodzę z założenia, że jak można to należy sobie maksymalnie ułatwiać prace.

sosmusztardowy
Dwie propozycje obiadu z wykorzystaniem sosu musztardowego:

  1. Przygotowany sos zwykle używam do jajek lub grzanej albo smażonej kiełbasy. W moim rodzinnym domu, mama przestrzegała piątkowego postu i w te dni zdarzało nam się jadać jajka w musztardowym sosie z ziemniakami. To banalnie prosta, ale naprawdę
    smaczna potrawa wystarczy ugotowane ziemniaki podukać z dodatkiem masła, śmietany lub odrobiny jogurty. Najlepsze są takie jakie najbardziej lubicie.
    Ugotować po 2 jajka na twardo na osobę, przekroić na połówki, ułożyć na talerzu obok ziemniaków i polać spora ilością sosu. Można również podgrzewać jajka w sosie ale wówczas ich nie kroimy bo żółtka mogą się rozpaść –sprawdziłam 😉 Nieładnie to wygląda.
  2. Podobnie przygotowuje się kiełbasę. Można wcześniej ją pokroić na plastry, obsmażyć i dodać  bezpośrednio do sosu, a potem podawać z ziemniakami lub mniejsze laski kiełbasy zagrzać w przygotowanym sosie. Wówczas sos dodatkowo nabierze posmaku kiełbasy zaś kiełbasa musztardowego aromatu. Jest to wyjątkowo pyszna kompozycja. Polecam!

 

Składniki:
  • około pół słoiczka musztardy najlepiej sarepskiej, albo chrzanowej (musztarda z
    ziarnami nie nadaje się do tego sosu)
  • 2 spore łyżki mąki
  •  1 łyżka margaryny lub masła
    do smażenia
  • Śmietana do zabielenia 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Około ½ l wody

 

Przygotowanie:
Sos przygotowuje się bardzo podobnie jak sos beszamelowy. Na początku topimy w niewielkim garneczku margarynę,  dodajemy mąkę i chwilę smażymy cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania dodajemy połowę wody. W tym momencie mieszać należy bardzo energicznie by nie powstały grudki. Mieszać aż się zagotuje i stopniowo dolewać wodę aż do momentu by powstała konsystencja tak która nam
najbardziej odpowiada. Sos powinien być bardzo gęsty, ale również lejący. Dodajemy musztardę, mieszamy  i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę.
Smacznego!
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *