Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp

Prosty i pyszny sos w wersji tradycyjnej na bazie majonezu i ketchupu, w wersji light majonez zastąpiony jest jogurtem. Sos idealnie nadaje się do sałatek, hamburgerów, jajek i wielu innych potraw. Polecam również wpis poświęcony charakterystyce różnych sosów, zarówno zimnych jak i gorących.

Składniki na sos light:

  • około 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  • 1 spora łyżka ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sol, pieprz odrobina chili i słodkiej papryki

Sos tysiąca wysp

Składniki na sos tradycyjny:

  • Około 1/3 szklanki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka octu lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz odrobina chili i słodkiej papryki

Przyrządzając sos, obojętnie który, umieszczamy wszystkie składniki w miseczce i cały czas mieszamy, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą, tworząc jednolitą, pomarańczową konsystencję. Tak przygotowany sos, jest od razu gotowy do użycia.
Smacznego 🙂

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *