Spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym

 

Trzy słowa „prosto i smacznie” to wszystko co można powiedzieć o tej potrawie. Parówki chyba każdy lubi, a szczególnie nasze pociechy, dla nich to może być atrakcja parówki nadziane na makaron. Choć wydaje mi się, że dla wielu z nas również. Każdy ma takie dni kiedy nie chce mu się spędzać nie wiadomo ile czasu w kuchni, a mimo to chciało by się zjeść coś pożywnego. To danie idealnie nadaje się na takie okazje, a smaczny sos pomidorowy jeszcze bardziej je uatrakcyjni.

Składniki: 

 

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g dowolnych parówek

Klasyczny sos pomidorowy: 

  • 1-2 łyżki oliwy
  • ½ cebuli pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • Bazylia, sól i pieprz

 

Uwaga: jeżeli sos wydaje się zbyt jasny można dodatkowo dodać 1 łyżeczkę koncentratu, osoby lubiące pikantny sos podczas duszenia pomidorów dodają ¼ łyżeczki ziarenek chili.

Przygotowanie: 
Parówki pociąć na kawałki i ponadziewać na nitki makaronu. Najszybciej jeśli od razu weźmie się 4-5 nitek i przekłuwa nimi parówkę. Parówkę przesunąć na środek lub można umieścić dwie parówki wg własnego upodobania. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oliwy jak jest napisane na opakowaniu makaronu.
Podczas gotowania przygotować sos.
W maleńkim rondelku rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek z cebulą ale nie przypalić raczej zeszklić tylko. Dodać pomidory i dusić około 10 minut na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku i zmiksować. Gotowe.
Sos jest pyszny i gęsty. Nalać kilka łyżek na talerz, na nim ułożyć makaron, podczas posiłku każdy sam sobie wymiesza na talerzu.
Smacznego



 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *