Tradycyjna strucla drożdżowa
Moje ulubione ciasto drożdżowe, nie ma lepszego. Drożdżówki piekły nasze babki, nasze mamy to piekę i ja. 🙂 Strucle można przygotować w formie wieńca lub jak ja w keksówkach. U mnie w 3 bo nie mam tradycyjnej długiej keksówki tylko 11/20 cm. Nie martwcie się ilością ciasta moje żarłacze pochłonęły wszystkie 3 jednego dnia. Bo ciasto jest wyjątkowo apetyczne i po prostu przepyszne. Niezbyt słodkie za to z wyczuwalną nuta twarogu, kawałkami czekolady i o pięknym pomarańczowym aromacie. Uwieńczone lukrem, który dodaje odrobinę słodyczy. Zamiennie można zrobić kruszonkę. Jak kto woli. Polecam pyszną drożdżówkę z twarogiem, skórka pomarańczową i czekoladowymi chipsami.
Składniki:
- 580 g mąki pszennej + odrobina do podsypania stolnicy (Użyłam pół na pół pszennej i tortowej, ale z samej pszennej jak najbardziej też robię, tylko tym razem akurat nie miałam.)
- 90 g cukru
- 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
- 80 g masła roztopionego
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
- szczypta soli
Ponadto:
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, miałam domową z syropu
- 100 g chipsów czekoladowych
- 500 g twarogu półtłustego, może być nawet z wiaderka
- 1 jajko do nadzienia
- 1 jajko na koniec do posmarowania ciasta
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 80 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Twaróg rozgnieść widelcem razem z jajkiem. Posłodzić, dodać wanilię i zmiksować mikserem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Przygotowanie drożdżowej strucli
Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn. Do kubka wlać 100 ml mleka, lekko podgrzać by było letnie. Dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce by wyrośl. Suszone drożdże można użyć od razu. Wszystkie składniki poza masłem umieścić w misce, dodać zaczyn lub suche drożdże i zacząć wyrabiać ciasto. Kiedy składniki będą dokładnie wymieszane i masa jednolita, dodać masło. Wyrobić dokładnie ciasto, aż będzie plastyczne i miękkie.
Misę i oprószyć lekko mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto uformowane w kulę. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury w domu czas rośnięcia ciasta może różnić się od 1,5 godziny do 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 lub 3 części w zależności jak długie keksówki macie. Moje były 11/20 cm. Jeśli macie znacznie dłuższe można podzielić ciasto na 2 części zamiast 3.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na kwadrat 20 x 20 cm lub 20 x długość waszej formy. Następnie nałożyć 1/3 nadzienia (pozostałe zostawić na kolejne strucle) I rozsmarować, jak na zdjęciu.
Zwinąć ciasto w roladę. Nożem rozciąć roladę wzdłuż prawie do samego końca. Pozostawić jakieś 2 cm by się nie rozpadła. Przekładać ciasto prawy koniec na lewą stronę, a lewą na prawą tak jakbyśmy chcieli zapleść warkocz. Ostrożnie najlepiej na łopatce przenieść ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto w niecałą godzinę podwoi swoją objętość.
Dokładnie tak samo postąpić z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta. Wyrośnięte strucle posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C, piec 30 – 35 minut.
Gotowe polać lukrem.
Smacznego 🙂
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
Cukier połączyć z wodą i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Gdy lukier będzie zbyt gęsty,dodać odrobinę wody. Gdy będzie zbyt rzadki, dosypać cukru pudru.
One Comment